Dodik: SAD nisu birale zvaničnike RS, pa ih neće ni smjenjivati

"Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD", smatra Dodik

6940 pregleda 14 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike RS, pa ih neće ni smenjivati.

"SAD misle da na ovaj način mogu disciplinovati svakoga ko ne misli kao oni", rekao je Dodik, reagujući na odluku SAD da četvoro zvaničnika RS stave na "crnu listu".

Dodik je uvođenje američkih sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru RS Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću i ministru pravde RS Milošu Bukejloviću ocijenio "nepotrebnim".

"Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve, oni žele da sankcionišu ovaj narod, jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promijene nas, da dođu neki koji će ćutati, klimati glavom i odobravati", kazao je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

Dodao je da RS neće odustati od svoje politike, kao i da "nisu zabrinuti zbog ovih sankcija".

SAD su danas uvele sankcije Željki Cvijanović, Viškoviću, Bukejloviću i Stevandiću, jer su, kako je saopšteno, ti političari direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodika su SAD ranije, u dva navrata, stavile na svoju "crnu listu".

Bonus video: