Cvijanović kaže da sankcije SAD ne doprinose rješenju, a Bećirović da su poruka

„Nekad te sankcije, koje Amerikanci sad štancaju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene“, rekla je srpska članica Predsjednišva BiH

2582 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da američke sankcije zvaničnicima Republike Srpske ne doprinose rješavanju problema, već su pokazatelj da ne postoji nikakva strategija, kao ni volja da se Bosna i Hercegovina uvede u ustavni red i političku stabilnost.

Cvijanović, koju su juče Sjedinjene Američke Države stavile na svoju „crnu listu“, ocijenila je da joj „nekad te sankcije, koje Amerikanci sad štancaju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene“.

„Glupost je da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija ili da vam stalno prijete nekim tužlaštvom zbog političkog stava ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše, jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke“, izjavila je.

Ona je za agenciju Srna rekla da to nema nikakve veze sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne.

Srpska članica Predsjedništva BiH je rekla da joj je posebno zanimljiv dio obrazloženja da su sankcije usmjerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

„Uopšte ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijana u svakom slučaju biti veoma institucionalan“, istakla je Cvijanović.

Osim njoj, SAD su uvele sankcije i premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću i ministru pravde RS Milošu Bukejloviću.

Obrazloženo je da su oni „direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Bećirović: Pred BiH mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtona

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da su sankcije, koje su SAD juče uvele visokim zvaničnicima Republike Srpske, važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Navodeći da se antidejtonska politika ne sme potcjenjivati i relativizovati, on je ocijenio da su organi RS „izvršili brutalan udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine“.

Bećirović smatra da su pred BiH sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati poslije najnovijih sankcija SAD. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica BiH“, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH, prenijeli su sarajevski mediji.

Prema njegovim riječima, tolerisanje antiustavnog djelovanja, kojim, kako je ocijenio, zvaničnici RS ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa.

Dodao je da se mir, sigurnost i ustavni poredak BiH „moraju braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom“.

„To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, uz puno konkretniju podršku Zapada nego što je to bio slučaj do sada“, kazao je Bećirović.

On je istakao da je „sada ključni momenat da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta, koji je u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu“, dodavši da svako odugovlačenje uvođenja tih sankcija Dodik i njegovi sljedbenici „shvataju kao signal i ohrabrenje za nastavak separatističke politike“.

„Regija je na prekretnici i mora izabrati između Dodikove ratne politike i očuvanja mira. To su primijetile i najveće sile Zapada i zato su ispravno konstatovale da Dodikova politika ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i teško postignuti mir“, zaključio je Bećirović.

Bonus video: