Ustavni sud Srbije će odlučivati o zabrani udruženja Levijatan

Ustavni sud Srbije je do sada zabranio rad dvije organizacije – Nacionalni stroj i Obraz. U oba slučaja je trebalo oko tri godine da se donese odluka. Same zabrane nisu efikasna rješenja u borbi protiv nasilja desničara, ocjenjuju iz organizacija za ljudska prava

8926 pregleda 32 reakcija 3 komentar(a)
Vođa Levijatana Pavle Bihali, Foto: Medija centar Beograd/Wikimedia Commons
Vođa Levijatana Pavle Bihali, Foto: Medija centar Beograd/Wikimedia Commons

Ustavni sud Srbije odlučivaće o zabrani udruženja Levijatan, a na predlog tamošnjeg Vrhovnog javnog tužilaštva. Razlog - kršenje ljudskih prava i paravojnog udruživanja članova te desničarske organizacije. Ustavni sud nema rok za donošenje odluke, a neki raniji slučajevi pokazuju da postupak može da traje i tri godine, piše N1.

„Njihovo djelovanje je usmjereno na kršenje ljudskih prava građana Srbije i drugih ljudi. usmjereni su jasno protiv migranata, izbjeglica, LGBTI+ populacije i, naravno, njihovo djelovanje je povezano sa slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca“, kaže Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska i manjinska prava.

Koliko će još dugo tako djelovati, odlučivaće Ustavni sud Srbije, u koji je stigao predlog Vrhovnog javnog tužilaštva da udruženje Levijatan bude zabranjeno.

„Ustavni sud može zabraniti rad samo onoj političkoj stranci, sindikalnoj organizaciji ili udruženju građana čije je djelovanje usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje. Osim toga, naš Ustav zabranjuje paravojna i tajna udruženja“, objašnjava tužilac Goran Ilić.

U predlogu Tužilštva, prenosi N1, navodi se da Levijatan ima elemente paravojnog udruživanja, a njegovi pripadnici na javnim skupovima često se pojavljuju u uniformama i djeluju sinhornizovano.

Skandirali su ispred Prihvatnog centra za migrante i izbjeglice u Obrenovcu, a nakon što je jedan njihov član u taj kompleks uletio automobilom, za šta je osuđen na osam mjeseci zatvora.

Iste godine pojavili su se i snimci maskiranih muškaraca, za koje se pretpostavlja da su članovi Levijatana, kako patorliraju centrom Beograda sa palicama i psima, presreću migrante i prijete im. Na društvenim mrežama dijelili su diskriminatorske snimke koji se odnose na Rome, a upadali su i na događaje tokom Nedjelje ponosa i komemorativne skupove povodom obilježavanja genocida u Srebrenici. Nije im strano salutiranje nacističkim pozdravom, kao i veličanje ratnih zločinaca.

„U specifičnom postupku će Ustavni sud odlučiti o predlogu. Druga strana će imati priliku da se izjasni o tome da li je predlog osnovan ili da eventualno ospori argumente i razloge iznijete u predlogu o zabrani“, pojašnjava Ilić.

Konačnu riječ daće Ustavni sud Srbije, ali kada, još se ne zna. Za N1 su iz tog suda potvrdili da su primili predlog Tužilaštva i da je formiran predmet, ali da zacrtanih rokova za odlučivanje nema.

„Ustavni sud kvartalnim planom rada, koji se usvaja na sjednici Ustavnog suda (koju čine sve sudije Suda), određuje koji će se predmeti rješavati u tom planskom periodu, naročito vodeći računa i o datumu prijema podneska na osnovu kojeg je formiran predmet, te će u skladu sa tim postupati“, naveli su.

Ustavni sud Srbije je do sada zabranio rad dvije organizacije – neonacistički Nacionalni stroj i ekstremno desničarski pokret Obraz. U oba slučaja, Ustavnom sudu je trebalo oko tri godine da donese odluku. Same zabrane nisu efikasna rješenja u borbi protiv nasilja desničara, ocjenjuju iz organizacija za ljudska prava.

„Milsim da je ovaj predlog zabrane neka vrsta kompenzacije RJT da ipak nešto radi u javnom interesu u smislu da se suprotstvalja nasilnicima, ali njen osnovni posao izostaje, a to je procesuiranje nasilnika. Ono što izostaje jeste jasna poruka akcija vlasti koja neće davati, bez obzira na zabrane i procesuiranje, podršku tim ljduima, jer smo vidjeli da Levijatan, i te grupe, služe ako pretorijanska garda vlasti“, rekao je Milosavljević.

Vođa Levijatana je Pavle Bihali, a Levijatan je registrovan kao udruženja i kao fondacija.

Fondacija je osnovana 2011. godine, sa ciljem „promovisanja zaštite i unapređenja zaštite životinja“. Udruženje je osnovano kasnije, 2019. godine, a kao cilj mu je upisana „zaštita prava ugroženih, zlostavljanih i bolesnih, prvenstveno djece, žena i životinja“. Nije poznato koliko Levijatan ima članova, ali ono što je poznato jeste da su dva puta učestvovali na izborima – 2020. i 2022. godine, ali da nisu uspjeli da pređu cenzus.

Bonus video: