Srbija: Tri mjeseca poslije masovnih ubistava sankcionisane samo četiri osobe, tri smanjenjem plate

Psihološkinja, pedagoškinja i sekretarka OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devet učenika i čuvar, sankcionisane su dvomjesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto, dok je direktorka škole Snežana Knežević na predlog prosvjetne inspekcije razriješena dužnosti

12182 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tri mjeseca nakon masovnih ubistava u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i u selima oko Mladenovca, kada je stradalo 19 djece i školski čuvar, sankcionisane su samo četri osobe, od kojih su tri kažnjene umanjenjem plate za 20 odsto.

Psihološkinja, pedagoškinja i sekretarka OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devet učenika i čuvar, sankcionisane su dvomjesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto, dok je direktorka škole Snežana Knežević na predlog prosvjetne inspekcije razriješena dužnosti.

Pedagoškinja Jelena Vujičić je novčano kažnjena zbog "nesprovođenja mjera bezbjednosti djece, učenika i zaposlenih, kao i neizvršavanja ili nesavjesnog, neblagovremenog ili nemarnog izvršavanja poslova ili naloga direktora u toku rada".

Psihološkinja Lidija Maksić se teretila za težu povredu discipline, ali samo u članu zakona koji se odnosi na neizvršavanje ili nesavjesno izvršavanje naloga direktora.

Sekretarka škole Nevena Pavlović disciplinski je odgovarala zbog utvrđenih propusta u poštovanju člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji uređuje poslove sekretara.

Za sada, moralnu i objektivnu odgovornost snosio je samo bivši ministar prosvjete Branko Ružić. On je ponudio ostavku premijerki Ani Brnabić već 4. maja, ali je ona bila odbijena sve do 7. maja kada je Ružić podnio neopozivu ostavku na mesto ministra.

Ostavku je nakon tragičnih događaja ponudio i načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić, ali su, kako je predstavnicima opozicije rekao Milić, nadređeni odbili tu ponudu.

Stotine hiljada građana Srbije koji od 8. maja učestvuju u protestima protiv nasilja, postavile su vlastima sedam zahtjeva s ciljem da se zaustavi nasilje u društvu, ali do sada nijedan zahtjev nije ispunjen.

Građani su tražili smjenu rukovodstva RTS-a, kao i članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Navedeno je da RTS ne izvještava objektivno, a da REM u posljednjih godinu i po dana nije izrekao nijednu mjeru televizijama s nacionalnom frekvencijom koje u programima "promovišu nasilje i govor mržnje".

Predsjednica REM-a Olivera Zekić ocijenila je 10. maja zahtjev građana za smjenu kao "politički".

Nije usvojen ni zahtjev za oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, "zato što te televizije sluđuju građane, truju, i promovišu nasilje".

Predstavnici tih televizija se nisu javno oglašavali povodom tih navoda.

Jedan od zahtjeva s protesta "Srbija protiv nasilja", koji takođe nije usvojen, je i ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje.

U rijaliti programima, kako je rečeno, bilo je više slučajeva nasilja, a učesnici su bili i osuđenici za teška krivična djela.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović rekao je 25. maja da će ukinuti "Zadrugu" na preporuku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mitrović je na Tviteru napisao da je procjena predsjednika države važnija od interesa televizije Pink i njegovog ličnog interesa, međutim kasnije se predomislio i za jesen najavio nastavak "Zadruge".

Nije usvojen ni zahtjev za gašenje tabloida "koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks i etiku".

Građani su na protestima ukazali da "tabloidi promovišu nasilje i mogu se smatrati odgovornim za tragična dešavanja u Srbiji".

Ocijenili su da u Srbiji ne bi smijeli da izlaze tabloidi koji "targetiraju ljude", "šire lažne vijesti" i "promovišu nasilje".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta poručio da nikad neće biti ispunjen zahtjev da bude smijenjen ministar policije Bratislav Gašić čije su ostavka ili smjena takođe zahtjevani, zajedno s ostavkom ili smjenom direktora Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Vučić je ove zahtjeve prokomentarisao kao "dokaz" da oni koji to traže "nemaju pojma" šta je čiji posao.

"Šta policija nije uradila, pa nije njegovo da dijeluje preventivno nego represivno. BIA i MUP su sve uradili besprekorno", rekao je Vučić na televiziji s nacionalnom frekvencijom.

Savjet roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" je od premijerke Ane Brnabić tražio da se utvrdi odgovornost svih lica koja su javno objavila spisak s imenima đaka, koje je navodno maloljetni ubica K.K. planirao da ubije.

Iako je Brnabić obećala roditeljima da će to biti utvrđeno u najskorijem roku, do sada ni taj zahtev vlast nije ispunila.

Više javno tužilaštvo (VJT) je juče obavijestilo Službu unutrašnje kontrole MUP-a da u radnjama načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Veselina Milića, na dan 3. maja, nema elemenata nijednog krivičnog djela iz nadležnosti VJT i uputilo Sektor unutrašnje kontrole da se obrati Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Načelnik Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se videlo koga je sve K.K, po Milićevim riječima, planirao da ubije, što je izazvalo veliko uznemirenje djece i njihovih porodica.

Vlada Srbije je, kao mjeru na suzbijanju nasilja, od 8. maja do 30. juna organizovala akciju predaje oružja.

Majorka policije Bojana Otović Pjanović izjavila je 1. jula da su u akciji predaje legalnog i nelegalnog oružja predata 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivna sredstava.

Nacionalna asocijacija za oružje Srbije (NAOS) saopštila je da mjere Vlade Srbije nakon tragičnih događaja u "Ribnikaru" i Mladenovcu ne vode riješavanju problema i povećanju bezbjednosti građana.

"Smatramo da su te mjere u osnovi populističke i da unose dodatno nepovjerenje i pravnu nesigurnost kod građana. Nažalost, nakon svakog vanrednog događaja nastalog zloupotrebom oružja, na udaru su vlasnici legalnog oružja. Najčešće se previdi činjenica da se oko 95 odsto krivičnih djela nastalih zloupotrebom oružja dešava oružjem u nelegalnom posjedu, a samo oko jedan odsto oružjem u legalnom vlasništvu", saopštila je NAOS.

U Skupštini Srbije je 18. jula formiran Anketni odbor koji je trebalo da se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva.

Međutim, tri dana kasnije predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je obustavio rad Anketnog odbora poslije molbe punomoćnika porodica žrtava zločina u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Prethodno je advokat Zora Dobričanin Nikodinović izjavila da je molba za obustavljanje rada Anketnog odbora upućena na adrese predsjednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, predsjednika parlamenta Vladimira Orlića, ministarke pravde Maje Popović, republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, predsjednika Visokog saveta tužilaštva Branka Stamenkovića i predsjednice Vrhovnog suda Jasmine Vasović.

Bonus video: