Pendarovski: Užasavajuće informacije o zloupotrebi terapije na Klinici za onkologiju u Skoplju

Predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao da potpuno razumije gnijev građana i pozdravio do sada preduzete radnje tužilaštva i policije u pavcu potpunog raščiščavanja te ogromne afere.

7517 pregleda 1 komentar(a)
Skoplje (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Skoplje (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski ocijenio je danas da su "frapantne i užasavajuće" javno dostupne informacije o sumnji na zloupotrebu terapije za pacijente sa rakom na Klinici za onkologiju u Skoplju.

Policija i skopsko tužilaštvo su 1. septembra ušli u Kliniku za radioterapiju i onkologiju i započeli predistražni postupak nakon napisa pojedinih medija da zaposleni u toj bolnici skupu tarapiju preprodaju pacijentima "na crnom tržištu", što je izazvalo veliko negodovanje građana.

"Umjesto da pruži punu podršku i zaštitu onima koji su suočeni sa najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao, čime je izgubljeno povjerenje ne samo među oboljelima, već je doveden u pitanje kvalitet liječenja svakog budućeg pacijenta", napisao je Pendarovski na Fejsbuku.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao da potpuno razumije gnijev građana i pozdravio do sada preduzete radnje tužilaštva i policije u pavcu potpunog raščiščavanja te ogromne afere.

"Istovremeno, pozivam na brzo i efikasno okončanje istrage i sudsko-tužilačkog postupka bez selektivnosti i odgovarajućeg kažnjavanja svih za koje se dokaže da su počinili teška djela protiv zdravlja ljudi", napisao je Pendarovski.

Partije vlasti i opozicije su zatražile da se slučaj navodne preoprodaje citostatika i terapije na Klinici za onkologiju u Skoplju riješi, a građani su preko društvenih mreža najavili mirne proteste.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas izjavio da "neće biti pardon ni za koga" i zatražio da se slučaj ne politizuje jer je, kako je rekao, radi o višestranačkom i multietničkom kriminalu.

"Niko ne sme ovom slučaju da vrši nikakav uticaj ili pritisak. Politizitanje će samo značiti prikrivanje nekoga i zato pozivam da se ne politizuje i da institucije na najprofesionalniji način završe započeto", rekao je Kovačevski.

Prema njegovim riječima, istraga koja je u toku obavlja se profesionalno, a uključen je veliki broj materijala i lica kako bi se tačno utvrdilo ko su krivci, šta su tačno uradili i potom bili procesuirani po zakonima u zemlji.

Kovačevski je istakao da nova direktorka Klinike za onkologiju imenovana u vrijeme njegovog mandata i da u potpunosti sarađuje sa istragom zajedno sa svojim kolegama, kao da isto važi i za ministra zdravlja i njegovog zamjenika.

"Poslije 20 godina svega što smo slušali u državi, što se dešava u velikom broju sektora, a posebno u zdravstvu, prvi put su (Ministratvo unutrašnjih poslova) i Tužilaštvo ušli i preduzeli akciju u dijelu prikupljanje dokaza, u vezi sa javno iznijetim optužbama i sumnjama građana, medija, pacijenata, u vezi sa terapijama koje su izdate na jednoj od klinika u Kliničkom centru u Skoplju. Ovo je jedan grozan slučaj u kojem MUP ima određen tim koji radi na prikupljanju obimnog dokaznog materijala", rekao je Kovačevski.

Ministar unitrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovsaki rekao je jutros, u jednom intervjuu, da su polcija i tužilaštvo riješeni da ozbiljno odgovore na sva pitanja.

"Ovaj slučaj, kada je u pitanju ljudski život, po mom mišljenju, ne treba ga politizovati, na taj način ne pokazujemo ljudsku dimenziju", rekao je on povodom, za danas najavljenih, protesta.

Povodom napisa o mogućim političkim intervencijama u ovom slučaju, Spasovski je rekao da ga “uopšte nije briga” da li će neko iz Vlade ili neke poltičke partije vlasti ili opticije intervenisati.

"Tim koji radi na ovom slučaju ima zadatak da otkrije sve krivce. Meni nije bitna ni vjera ni nacionalna pripadnost, uopšte me ne zanima da li je neko iz Vlade, SDSM, DUI, VMRO-DPMNE, Alijanse (za Albance). Koja je to politička struktura vrjednija od jednog ljudskog života", rekao je Spasovski u intervjuu kablovskoj Televiziji 21.

Skopsko tužilaštvo je danas saopštilo da tužioci i policija "intenzivno preduzimaju radnje na ispitivanju navoda o eventualno počinjenim krivičnim djelima u vezi sa liječenjem pacijenata i radom Klinike za onkologiju".

Ističe se da se u kontinuitetu izdaju nalozi i obezbjeđuju dokazi kojima treba da se provjeri istinitost navoda iznijetih u novinarskim istragama objavljenim poslednjih nedelja.

Prema Tužilaštvu, rukovodstvo Klinike za onkologiju, kao i ostalo medicinsko i medicinsko osoblje, u potpunosti sarađuje i pomaže u tome, a već su dati odgovarajući nalozi za analizu računara i kompjuterskih podataka oduzetih tokom pretresa i istražni organi ispituju sva lica koja imaju saznanja o nezakonitim radnjama.

"Javno tužilaštvo uvjerava javnost da će svi navodi biti u potpunosti istraženi, te da će svi eventualni počinioci krivičnih djela biti procesuirani. Cio postupak od prvog trenutka se vodi maksimalno transparentno i uz poštovanje svih zakonskih procedura", navodi se u saopštenju Osnovnog janvnog tužilaštva Skoplje.

Ističe se da to tužilaštvo ohrabruje sve koji imaju saznanja u vezi sa ovim slučajem da ga prijave nadležnim organima i napominje da "odranije već vodi tri postupka za izolovane slučajeve pokušaja krađe ljekova i davanja mita koji su povezani sa Klinikom za onkologiju, od kojih je jedan već u sudskom postupku".

Bonus video: