Dodik obavijestio Saracina da RS odbacuje svaku vrstu djelovanja Šmita

Dodik je, kako je prenio njegov kabinet, naveo da Šmitovo imenovanje na tu funkciju nije potvrdio Savet bezbjednosti UN iako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, i da Šmit, "predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH"

7839 pregleda 9 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je saopštio da je Dodik danas u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom ponovio da "RS odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH".

Dodik je, kako je prenio njegov kabinet, naveo da Šmitovo imenovanje na tu funkciju nije potvrdio Savet bezbjednosti UN iako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, i da Šmit, "predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH".

Odluka Vlade Njemačke o obustavljanju finansiranja četiri infrastrukturna projekta u RS, saopštio je kabinet, je politički i ekonomski pritisak na Republiku Srpsku, ali da, "Srpska ima alternativu" za to finansiranje.

Dodik je Saracina obavijestio o "pokušaju otimanja imovine Republici Srpskoj", mada je to riješeno Dejtonskim sporazumom i imovina pripada entitetima.

U saopštenju se navodi i da je Dodik rekao specijalnom izaslaniku njemačke vlade za Zapadni Balkan da RS, uprkos pritiscima i opstrukcijama, ima pozitivne makroekonomske pokazatelje, stabilna je, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes i da njeni organi i institucije funkcionišu bez problema.

Teme razgovora bile su i Berlinski proces, kao i integracija BiH u Evropsku uniju, čijem putu "RS ostaje privržena i želi da bude vidljiva", piše u saopštenju.

Saracin kazao Dodiku: Vođenje secesionističke politike neprihvatljivo, podrška Šmitu

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin rekao je da su vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine i sužavanje slobode medija i civilnog društva neprihvatljivi te da BiH neće voditi ka Evropskoj uniji.

Saracin je u pisanoj izjavi, koju je objavila Ambasade Njemačke u BiH nakon sastanka u četvrtak u Banjaluci sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, poručio da Berlin podržava visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita.

"To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja", naglasio je Saracin.

Milorad Dodik je nedavno kazao da želi da deportuje šefa Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), kada Šmit uđe na teritoriju ovog bh. entiteta.

Dodik je u julu podnio krivičnu prijavu protiv Šmita, jer se, kako je navedeno, neovlašćeno bavi poslovima šefa OHR-a.

Od početka Šmitovog mandata kao visokog predstavnika, 1. avgusta 2021., Dodik i ostatak rukovodstva u RS-u tvrdi da on nije legitiman.

Bonus video: