Sjeverna Makedonija počela proces za omogučavanje posjeta svojih državljana SAD do 90 dana bez viza

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije ukazuje da je proces omogućavanja posjeta državljana Sjeverne Makedonije SAD do 90 dana bez viza dugotrajan i složen

3679 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo da je počelo proces za omogućavanje posjeta državljana Sjeverne Makedonije Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) do 90 dana bez potrebe da uzimaju vize.

Ministarstvo kaže da je pokrenulo proces priključivanja Sjeverne Makednije Programu SAD za takav režim putovanja (Visa Waiver Program) koji predviđa da, umjesto viza, putnici u SAD moraju prije putovanja ispuniti uslove i dobiti elektronsko odobrenje (ESTA).

Saopštenje je objavljeno povodom podataka Stejt departmenta da je 2022. godine procenat odbijenih viza državljanima Sjeverne Makedonije bio 26,29 odsto.

Navedeno je da je odlukom Vlade Sjeverne Makedonije formirana međuresorna radna grupa na čelu sa Ministarstvom spoljnih poslova u kojoj su i predstavnici drugih institucija koje rade na ispunjavanju uslova za uspostavljanje novog režima putovanja građana u SAD.

"Uslovi se odnose na razne oblasti, ali jedan od ključnih je da je procenat odbijenih viza najviše tri odsto. Ističemo da je visok procenat odbijenih viza od najmanje 30 odsto posledica neodgovarajućih zahtjeva, za koje planiramo da uskoro pokrenemo kampanju edukacije građana o procesu podnošenja zahtjeva i uslovima koji moraju biti ispunjeni, kako bi za dobijanje vize za SAD", piše u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da je proces omogućavanja posjeta državljana Sjeverne Makedonije SAD do 90 dana bez viza dugotrajan i složen.

"Priključivanje Sjeverne Makedonije Programu za bezvizni režim postalo je dio Strateškog dijaloga sa SAD i jedan je od projekata u Akcionom planu koji je usvojen na sjednici Vlade u februaru ove godine", piše u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: