Ni nakon 28 godina bez saznanja ko je htio da ubije prvog makedonskog predsjednika Gligorova

Napad je izvršen "autobilom bombom" 3. oktobra 1995. godine u 9.50 sati u ulici Makedonija ispred hotela Bristol u Skoplju kada se Gligorov u službenom vozilu kretao iz svoje rezidencije na radno mjesto u Sobranju

6376 pregleda 4 komentar(a)
Detalj nakon napada, Foto: Printscreen YouTube
Detalj nakon napada, Foto: Printscreen YouTube

Prije 28 godina, 3. oktobra, izvršen je atentat na prvog predsjednika Republike Makedonije Kiru Gligorova, koji je preživio sa teškim povredama glave.

Još se ne znaju ni počinioci niti nalogodavci atentata.

Istragom je utvrđeno da je atentat bio dobro pripremljen i organizovan i da je samo sretna okolnost što je Gligorov preživio atentat.

Napad je izvršen "autobilom bombom" 3. oktobra 1995. godine u 9.50 sati u ulici Makedonija ispred hotela Bristol u Skoplju kada se Gligorov u službenom vozilu kretao iz svoje rezidencije na radno mjesto u Sobranju.

U njegovom automobilu bilo je sakriveno 20 kilograma eksploziva, koji je aktiviran daljinskim upravljačem kada se vozilo sa Gligorovom kretalo ka zgradi parlamenta.

Prije eksplozije, predsjednikovo službeno vozilo usporio je fića u ulici Makedonija, jednoj od centralnih gradskih ulica.

U atentatu na Gligorova je poginuo njegov vozač Aleksandar Spirovski, a povrijeđen tjelohranitelj Ilčo Teovski.

Od posljedica zadobijenih povreda preminuo je i slučajni prolaznik Hristo Hristomanov, a povrijeđeni su i Klime Korobar i Jovan Atanasovski.

U istrazi je pretreseno 30.850 vozila i pregledano više od 15.000 predmeta, identifikovano je više od 188.000 ljudi, od kojih je 19.000 bilo pretreseno.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova obavilo nekoliko informativnih razgovora sa ljudima za koje je smatralo da su mogući izvršioci atentata, ali su svi nakon saslušanja pušteni.

Bonus video: