Oštre osude: Direktor Insajderija pretučen ispred svog stana

Oluri i njegova vjerenica Genta, koja je bila sa njim u vrijeme napada, su prebačeni u univerzitetski klinički centar Kosova (UKCK/QKUK) nakon incidenta
0 komentar(a)
Parim Oluri, Foto: Rsf.org
Parim Oluri, Foto: Rsf.org
Ažurirano: 23.08.2017. 19:44h

Brojne osude su izrečene nakon napada na poznatog kosovskog novinara Parima Olurija, izvršnog direktora internet časopisa Insajderi kojeg su prije nedjelju dana pretukle tri osobe ispred njegovog stana.

Oluri i njegova vjerenica Genta, koja je bila sa njim u vrijeme napada, su prebačeni u univerzitetski klinički centar Kosova (UKCK/QKUK) nakon incidenta oko 22:00 časa. Novinar je kasnije potvrdio da nije pretrpio “ozbiljne povrede,” i da se njegova vjerenica, koja se navodno onesvjestila i pati od šoka, osjeća bolje.

Udruženje novinara Kosova (UNK/AJK) je reagovalo apelujući na organe vlasti da pronađu počinioce i izvedu ih pred lice pravde jer “takvi napadi narušavaju slobodu izražavanja i medija.”

Evropska feredacija novinara je prenijela reakciju AJK apelujući na kosovske vlasti da “sprovedu brzu istragu napada na novinara i njegovu partnerku.”

Počinioci i motivi napada ostaju nepoznati, dok je kosovska policija potvrdila da je slučaj pod istragom.

Insajderi, čiji je Oluri predsjednik, je dobro poznat po istraživačkom novinarstvu, naročito po izvještavanju o korupciji. Oluri je bio i drugi kandidat za dodjelu nagrade Evropske unije 2016. godine za istraživačko novinarstvo. Njegov nedavni članak pod nazivom: “Da je Adem Jašari živ bio bi korumpirani milioner” – objavljen u utorak – je rubrika o nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova koji su se obogatili nakon rata zloupotrebom moći.

Insajderi je takođe prošlog avgusta objavio niz prisluškivanih telefonskih razgovora koji ukazuju na to da su visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova (DPK/PDK) korumpirani i da su okupirali državne institucije postavljanjem stranačkih vojnih lica u javne odbore.

Djelimično slobodni mediji

Predsjednik Kosova Hašim Tači, čije se ime često pojavljivalo u Olurijevim člancima, objavio je na svom Fejsbuk nalogu kratku osudu napada, rekavši da “novinare ne bi trebalo da obeshrabre ovakva kriminalna nedjela.”

Aktuelni premijer, Isa Mustafa, koji je prošle godine nazvao suosnivača Insajderija Vehbija Kajtazija “kurvinim sinom” nakon izvještaja u kome se pominje da njegov brat traži azil u stranoj zemlji, je takođe prokomentarisao napad na Fejsbuku. “U društvu u kome se treba kultivisati pravo na javno izražavanje, ova nedjela su ispod časti, neprihvatljiva i kažnjiva,” napisao je. “Snažno vjerujem u efikasnost državnih vlasti da će izvesti počinioce pred lice pravde.”

OEBS na Kosovu je takođe u svojoj izjavi opisao incident kao “napad na slobodu izražavanja.” “Novinari bi trebalo da slobodno izraze različito mišljenje bez straha od nasilja ili fizičkog povređivanja,” piše u izjavi.

Na osnovu godišnjeg izvještaja iz 2016. koji je objavila Freedom House, NVO sa sjedištem u SAD koja se bavi procjenom stanja slobode izražavanja širom svijeta, novinarski dijapazon Kosova je “djelimično slobodan.”

Prema izvještaju Udruženja novinara Kosova, između 2013. i 2016. godine je bilo 69 prijavljenih prijetnji upućenih novinarima, kao i 39 slučajeva pritiska i 12 fizičkih napada.

Predstavnik tužilaštva Kosova je izjavio za K2.0 da je ove godine prijavljen 21 slučaj različitih negativnih interakcija sa novinarima.

Oluri se ranije u svojoj objavi na Fejsbuku zahvalio svima na podršci, uz obećanje se da će nastaviti da obavlja svoj posao. “Ako misle da će Insajdei prestati da objavljuje njihove mafijaške poslove, prevarili su se,” napisao je. “Oni bi trebalo da se boje nas novinara, a ne da se mi bojimo korumpiranih.”

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: