Novi slučaj femicida u BiH: Muškarac ubio bivšu partnerku, "dijete prisustvovalo"

Muškarac inicijala A.B. je već osuđivan zbog nasilja u porodici a u toku je i postupak koji se protiv njega vodi zbog zloupotrebe droge. U aprilu ove godine u je zbog porodičnog nasilja tako bio osuđen na tri mjeseca zatvora

15725 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini (BiH) se desio drugi slučaj femicida ove godine u kojem je muškarac u Sarajevu ubio svoju bivšu partnerku u stanu u kojem je živjela sa njihovim djetetom.

Tridesetčetvorogodišnji muškarac ubio je tridesetjednogodišnju ženu sa kojom je ranije bio u vanbračnoj vezi i sa kojom je imao sudski spor oko starateljstva nad zajedničkim djetetom.

Ubistvo je počinio 13. novembra u stanu u kojem je njegova bivša partnerka živjela sa četvorogodišnjim sinom.

Policija je i njega i dijete pronašla nakon ubistva u drugom stanu u kojem je muškarac živio.

Policija je 14. novembra objavila detalje oko ubistva, bez objavljivanja punog identiteta muškarca i žene.

Muškarac inicijala A.B. je već osuđivan zbog nasilja u porodici a u toku je i postupak koji se protiv njega vodi zbog zloupotrebe droge. U aprilu ove godine u je zbog porodičnog nasilja tako bio osuđen na tri mjeseca zatvora.

Njegov advokat Omar Mehmedbašić za portal Klix je rekao da je "dijete prisustvovalo činu ubistva", što policija nije eksplicitno navela.

Policijski opis

Policija je saopštila da je tridesetjednogodišnjakinja inicijala E.M. pronađena mrtva u stanu na Alipašinom polju 13. novembra, te da je utvrđeno da je tamo boravila s djetetom.

Sa njegovim ocem, bivšim partnerom A.B., je živjela do decembra 2022. godina, kada je izmještena prvobitno u Sigurnu kuću, a potom u stan na Alipašinom polju.

Policija je pri upadu u stan pronašla dijete i izvela ga nepovrijeđeno, te predala centru za socijalni rad. Muškarac inicijala A.B, je bio naoružan pištoljem za koji se pokazalo da nije imao dozvolu i prijetio da će se ubiti.

U policijskoj akciji oružje mu je oduzeto i nakon što je uhapšen sproveden je u pritvor, a istraga se nastavlja.

Bio osuđivan i sedam puta evidentiran u policiji

Policija je navela da je uhapšeni već bio osuđen sudski na dvomjesečni zatvor zbog nasilja u porodici, dok je u policijskoj evidenciji registrovan čak sedam puta zbog napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, ugrožavanja sigurnosti, posjedovanja i omogućavanje uživanja opojnih droga, neovlaštene proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te nasilja u porodici.

Opštinski sud takođe je u decembru prošle godine izrekao mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja u porodici, nevjenčanoj supruzi E.M., zabrane uhođenja i uznemiravanja osobe izložene nasilju, u trajanju od 24 mjeseca, obavezan psiho-socijalni tretman kao nasilne osobe u trajanju od šest mjeseci.

Slično ubistvo desilo se u avgustu ove godine u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović, takođe bivšu partnericu. I on je to učinio pred djetetom i pritom je zločin uživo prenosio na jednoj društvenoj mreži.

Uslijedio je niz protesta u Bosni i Hercegovini, sa zatjevima da se uvedu drastične kazne i da se femicid posebno okvalifikuje kao krivičlno djelo.

Bonus video: