Umjesto tačke, 'pauza' za Rio Tinto u Srbiji

"Oni su pokušali da razgovaraju, slali su nam izaslanike. Nikad više sa njima nećemo sjesti za isti sto. Mi smo to odlučili i prije četiri godine smo kompaniji rekli da nikada rudnik otvoriti neće", rekla je Marijana Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar"

1364 pregleda 0 komentar(a)
Rio Tinto, Foto: Shutterstock
Rio Tinto, Foto: Shutterstock

Iako objavljena, tačka izgleda ipak nije stavljena na projekat "Jadar" i namjeru iskopavanja litijuma u dolini istoimene rijeke na zapadu Srbije.

"Kad god oni pomenu tu priču, naprave paniku u Gornjim Nedeljicama. Jednostavno nam ne daju da živimo", rekla je za RSE Marijana Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar".

Tako je ova mještanka Gornje Nedeljice, sela u dolini Jadar gdje su otkrivene rezerve litijuma, reagovala na izjave premijerke i predsjednika Srbije kojima je aktuelizovan projekat međunarodne rudarske kompanije "Rio Tinto".

"Rio Tinto" je planirao da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum na zapadu Srbije.

Ova kompanija je tokom 2004. otkrila u Srbiji rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, čije su procijenjene rezerve preko 158 miliona tona rude.

Litijum, vrijedan metal na svjetskom tržištu, koristi se za proizvodnju baterija, prije svega, za mobilne telefone, kompjutere, električne automobile.

Istovremeno, brojni su prigovori u svijetu na štetne uticaje rudnika litijuma na životnu sredinu.

Nakon masovnih protesta građana širom Srbije, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat.

Sada državni vrh poručuje da "Rio Tinto" ipak nije otišao iz Srbije.

Marijana Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar" kaže da su mještani Jadra jasno rekli i vlastima u Beogradu i "Rio Tintu" da neće rudnik.

"Mi smo svoje rekli, stavili smo tačku, oni mogu da probaju da uđu. Borićemo se na sve moguće načine", poručila je.

Šta kaže nadležno ministarstvo?

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštili su za RSE da nema odluke o nastavku projekta "Rio Tinta" za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

"Odlukom Vlade Srbije iz januara 2022. godine projekat je stopiran. Drugačiju odluku Vlada Srbije nije donijela", navelo je Ministarstvo 22. januara

Ipak, podvlače da se u budućnosti "mora razgovarati o tom projektu".

U Ministarstvu kažu da ugovor sa "Rio Tintom" ne postoji, već da je ta kompanija podnijela zahtjev da im se odobri eksploatacija.

"To odobrenje ne može dobiti niko drugi, osim ukoliko kompanija ne povuče taj zahtjev", navelo je Ministarstvo.

Podsjetili su da je Rio Tinto počeo aktivnosti u Srbiji 2004. godine. Geološka istraživanja bora i litijuma u polju "Jadar" počela su na osnovu odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike.

Tada je manjinsku Vladu predvodila desno orijentisana Demokratska stranka Srbije (DSS) uz podršku socijalista.

Važeći zakon o rudarstvu podrazumijeva da kompanija koja je nosilac istraživanja, na osnovu potvrde o pronađenim rezervama, ima pravo da dobije rešenje o eksploataciji – odnosno da počne sa vađenjem rude.

Sada u Ministarstvu rudarstva kažu da na osnovu toga, "Rio Tinto" može da tuži Srbiju.

"Štetu bi platili građani, a mogla bi da se mjeri stotinama miliona evra. Zato je potrebno sagledati koristi koje bi građani mogli da imaju, a koji se takođe mjere u stotinama miliona evra", poručuju iz Ministarstva.

Takođe su naveli da "svi ekološki standardi moraju biti na najvišem nivou", i da bez toga "svakako, ne može biti ni projekta".

Šta su izjavili predsjednik i premijerka Srbije?

Prve poruke građanima o vraćanju u igru "Rio Tinta" stigle su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najprije iz Davosa gde je učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu.

On je 17. januara rekao da je imao težak razgovor sa predstavnicima kompanije i da se zemlja suočava sa pitanjem da li će ona podnijeti tužbu protiv Srbije ili ne, ali i sa pitanjem da li će Srbija prihvatiti agendu rasta ili ne.

"Rekao sam da moraju da ponude najčistije rješenje kojim naš narod mora da bude zadovoljan, najviše standarde u svijetu za prirodu i ljude koji će da rade", naveo je Vučić.

Vučić je u javnosti više puta ponavljao svoj stav da je "odustajanje od eksploatacije litijuma njegova najveća greška".

Tako je 22. januara iz Skoplja gdje je učestvovao na forumu o Zapadnom Balkanu poručio da što se njega tiče litijum "može ujutru da se kopa" jer je, kako je ocijenio, ta ruda "naše blago".

Istog dana u Beogradu, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da nikada nije zaustavila projekat "Rio Tinta" zato što je mislila da je loš", već da ga je "stavila na pauzu" zbog protesta.

"Na budućoj Vladi je da odluči da li će nešto uraditi u tom smislu. Ja se nadam da hoće", rekla je Brnabić za TV Hepi.

U Srbiji se očekuje formiranje nove vlade nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Brnabić je 21. januara za Pink rekla da "Rio Tinto" nije otišao iz Srbije jer posjeduje "značajnu količinu zemlje" navodeći da su "mještani dobrovoljno prodali zemlju" ovoj kompaniji.

Međutim, prije dvije godine premijerka je poručila da je "apsolutno stavljena tačka" na istraživanje litijuma i bora kompanije Rio Tinto.

Tada je Vlada Srbije donijela odluku o prekidu saradnje sa ovom kompanijom.

"Poništeni su svi upravni akti vezani za 'Rio Tinto', odnosno (ćerkom firmom) 'Rio Sava', sve dozvole, odluke, rješenja. Ispunili smo sve zahtjeve ekoloških protesta, i stavili tačku na 'Rio Tinto' u Srbiji", rekla je Brnabić.

"Rio Tinto" je na to odgovorio da su uvijek poštovali zakone Srbije i da razmatraju pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na njihove aktivnosti u Srbiji.

Bivša ministarka energetike i rudarstva i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović smatra da bi predsjednik Vučić umjesto ovakvih izjava i "podizanja strasti" trebalo da objasni značaj litijuma i da se založi za studije uticaja na životnu sredinu i raspravu o njima.

"Svi moraju da budu dio toga i da najveći stručnjaci i odavde i iz inostranstva dođu i pogledaju studije, predstave ih građanima, a da javni uvid traje koliko god je potrebno", rekla je u pisanoj izjavi za RSE.

Mihajlović, koja se zalagala za eksploataciju litijuma dok je bila na čelu Ministarstva, kaže da ostaje pri tom stavu.

"Hoćemo li u 21. vijeku da kažemo ne treba nam litijum, jedan od najvažnijih minerala na svijetu? Litijum je bijelo zlato ili nafta 21. veka", navela je.

Dodala i da je jadarit, ruda koju je "Rio Tinto" otkrio u oblasti zapadne Srbije, "jedinstven u svetu".

Šta kažu u 'Rio Tintu'?

Kompanija "Rio Tinto" saopštila je 22. januara da je spremna da javno objavi nacrt Studije procjene uticaja na životnu sredinu u trenutno postojećem obliku.

Studija treba da pokaže da li rudnik predstavlja ekološku pretnju.

Kompanija je navela i da "projekat utiče na 52 stalno nastanjena domaćinstva, od kojih je 51 dobrovoljno prodato "Rio Tintu i već preseljeno uz sveobuhvatnu podršku kompanije".

Kompanija je negirala navode ekoloških aktivista da će više od 100.000 ljudi biti raseljeno zbog projekta "Jadar".

Takođe je saopšteno da tvrdnje da Rio Tino "destruktivno utiče na životnu sredinu u svim zemljama u kojima posluje nemaju nikakvog osnova".

"Projekat Jadar bio bi razvijen na bezbjedan i odgovoran način, i uz punu spremnost da se podrži učešće lokalne zajednice u transparentnom praćenju svih uticaja projekta na životnu sredinu", naveo je "Rio Tinto".

Kompanija do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na pitanja RSE, ali su naveli da spremaju odgovor.

Kako je stopiran projekat 'Jadar'?

Protivljenje iskopavanju litijuma dovelo je do masovnih protesta i blokada puteva u Srbiji krajem 2021. i početkom 2022. godine.

Ekološki aktivisti su navodili da bi vađenje litijuma zagadilo rječni sliv, zemljište i ostavilo nesagledive negativne posljedice po životnu sredinu.

Kompanija je poručivala da poštuje ekološke propise, ali je Vlada pod pritiskom javnosti donijela odluku da stavi van snage sve odluke u vezi projektom "Rio Tinta".

Za Aleksandra Jovanovića Ćutu, lidera Ekološkog ustanka koji je predvodio proteste, priča o "Rio Tintu" je zatvorena.

"O tome su mogli da raspravljaju ali su sve ignorisali, a onda im se desila ulica, pa je ta tema zatvorena. Da bi se ponovo vratila, potrebno je da se lobira i ovo što oni rade je čisto lobiranje u interesu jedne strane kompanije i zbog preuzetih obaveza", ocjenjuje on.

Jovanović dodaje da bi se trebalo pozabaviti pitanjem "čiji je taj litijum".

"Ako pripada građanima Srbije, onda se o tome otvori javna rasprava bez uticaja politike, pritisaka, obmana. I ocijeni se šta je korisno za građane, šta je šteta. A to se ovde ne radi", naveo je.

Jovanović, koji je i opozicioni političar, smatra da u priči o "Rio Tintu" ima i geopolitike.

"Kineze su namirili zlatom i bakrom, (predsjednika Rusije Vladimira) Putina naftom i gasom i sada treba namiriti i Zapad litijumom. Srbija je švedski sto, a Vučić je konobar", ocijenio je Jovanović.

Kineska kompanija Ziđin je većinski vlasnik Rudarsko-topioničarkog basena Bor u kome se proizvode bakar i plemeniti metali.

Naftna industrija Srbije (NIS) u većinskom je vlasništvu ruskog Gasprom Njefta, a Srbija skoro u potpunosti zavisi od ruskog gasa.

Šta je stopirano u dogovoru sa 'Rio Tintom'?

Vlada Srbije je 20. januara 2022. ukinula Prostorni plan za područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

On je bio potreban, kako su zvaničnici objašnjavali, da bi kompanija "Rio Tinto" znala u kom obimu da radi Studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Takođe je ukinuta i Radna grupa koja se bavila tim projektom kao i svi akti u vezi sa Rio Tintom "u smislu dozvola".

Kako je tada izjavila premijerka Ana Brnabić kompanija "nema više istražna prava".

Memorandum o razumijevanju u vezi sa implementacijom projekta "Jadar" između Vlade Srbije i "Rio tinta", koji je potpisan 2017. godine, nije pravno obavezujuć.

Međutim, ekološki aktivisti nastavili su sporadične proteste i akcije, smatrajući da na projekat Rio Tinta "nije stavljena tačka".

Tražili su da se zakonom trajno zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji.

Mještani Jadra koji se protive rudniku litijuma poručuju da su sa "Rio Tintom" završili razgovore.

"Oni su pokušali da razgovaraju, slali su nam izaslanike. Nikad više sa njima nećemo sjesti za isti sto. Mi smo to odlučili i prije četiri godine smo kompaniji rekli da nikada rudnik otvoriti neće", rekla je Marijana Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar".

Pitanje rudarenja litijuma moglo bi da bude jedno od prvih koje će sačekati novu Vladu Srbije čije formiranje je najavljeno u martu.

Bonus video: