Evropski savjet: Zeleno svjetlo za BiH, pregovarački okvir kada zemlja ispuni 14 ključnih prioriteta

"Sada treba nastaviti naporan rad kako bi BiH napredovala, kako vaš narod želi", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel

5269 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, Foto: Reuters
Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, Foto: Reuters

Evropski savjet sinoć je dao "zelenio svjetlo" Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, pozivajući Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Savjet usvoji u trenutku kada se ispune svi uslovi koje je pred BiH postavila Evropska komisija u oktobru 2022. godine.

"Nadovezujući se na preporuku Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropski savjet odlučuje da otvori pristupne pregovore sa BiH. Evropski savjet poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Savjet usvoji u trenutku kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine", navedeno je u zaključku sa jučerašnje sjednice Evropskog savjeta.

Radi se o 14 prioriteta Evropske komisije, koji su prvobitno bili uslov za otvaranje pregovora, a od kojih je BiH usvojila tek par reformskih zakona i potpisala sporazum sa Fronteksom.

Pozivajući se na deklaraciju iz Granade, Evropski savjet je, navodi se u zaključcima, sagledao pripreme za proširenje i unutrašnje reforme, podsjećajući da rad na oba koloseka mora napredovati paralelno kako bi se obezbijedilo da i buduće države članice i EU budu spremne u vrijeme pristupanja.

"Evropski savjet će se na predstojećem sastanku pozabaviti unutrašnjim reformama s ciljem usvajanja zaključaka o mapi puta za budući rad do ljeta 2024. godine", stoji u zaključcima.

Evropski savjet pozdravio je napredak Ukrajine i Moldavije u napredovanju u neophodnim reformama na njihovom putu prema EU, dodavši da poslije podnošenja nacrta pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Moldaviju pozivaju Savjet da ih brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom.

"Evropski savjet prima na znanje trenutne napore Gruzije i ohrabruje zemlju da napreduje u neriješenim prioritetnim reformama", navodi se u zaključcima sa sednice Evropskog savjeta.

Mišel: Vaše je mjesto u našoj evropskoj porodici

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel potvrdio je sinoć da je donijeta odluka da se otvore pristupni pregovori sa Bosnom i Hercegovoinom.

"Čestitamo! Vaše je mjesto u našoj evropskoj porodici. Današnja odluka ključni je korak napred na vašem putu u EU. Sada treba nastaviti naporan rad kako bi BiH napredovala, kako vaš narod želi", napisao je Mišel na društvenoj mreži Iks.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler saopštio je da su zemlje članice EU sinoć dale zeleno svjetlo BiH za pristupne pregovore sa EU.

"Presretan sam zbog ove predivne zemlje i zbog svih vas i moram reći da je i za mene lično ovo momenat kojeg ću se zauvijek sjećati", naveo je Satler, saopšteno je iz Delegacije EU u BIH.

Podsjetio je da je pre nešto više od godinu dana, sa dodjelom kandidatskog statusa BiH, EU poslala jasnu poruku i širom otvorila vrata pokazujući da je spremna za proširenje.

"Danas znamo da je budućnost BiH u našoj Uniji. Jasno mi je da domaći politički procesi lako izazovu nepovjerenje. Ipak, danas je EU prepoznala da su vaše institucije ostvarile što je potrebno i zaslužile ovu prekretnicu. Ovo je potvrda da je kompromis moguć i da su reforme nadohvat ruke", ocijenio je Satler.

On je istakao da je otvaranje pristupnih pregovora važno priznanje i čini zemlju privlačnijom za investitore, kao i da produbljuje veze BiH sa EU, dodavši da je iz Plana rasta za BiH predviđeno milijardu eura.

"Danas slavimo, a već sjutra se mora nastaviti s radom. Sada znamo da se mogu preduzeti dodatni koraci i da će se morati otvoriti teške teme. Proces naredne faze, usvajanja čitavog seta prava i obaveza iz zakonodavstva EU je sam po sebi vrlo intenzivan", naveo je Satler.

Prema njegovim riječima, svaki iskorak jača demokratiju, vladavinu prava, poslovno okruženje, borbu protiv korupcije, životnu sredinu i još mnogo toga.

Satler je naglasio da EU nastavlja da "ulaže i pomaže BiH, kao niko drugi", dodavši da EU veruje u BiH, koja je "oduvijek u srcu Evrope".

Dodik pozdravio odluku: Mogli smo uraditi više da nije bilo stranih smutljivaca

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, entiteta u BiH, pozdravio je sinoć odluku Evropskog savjeta o početku pregovora BiH sa Evropskom unijom.

"Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica. Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ocijenio je da odluka Evropskog savjeta "jača temelje, koje je spremna da jača Republika Srpska - dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima".

"Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, stav Evropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda može da bude član EU, pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja.

Dodao je da je BiH po mnogo čemu "mala EU" - test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka.

"U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom EU izgradile države članice", ocijenio je Dodik.

Naveo je da RS "neće likovati", jer, kako je naglasio, postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak.

"Naš put ima svoj nacionalni cilj - da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima", istakao je Dodik.

Navodeći da je pred svima u BiH je još mnogo posla, on je naglasio neće odustati od stava da su "stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici" suvišni za unutrašnje odnose u BiH i uvreda za narode u toj zemlji.

"Јer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu vidjeli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama", napisao je Dodik.

Bonus video: