Osmani, Konjufca i Kurti u pismu izvjestiocu za Kosovo u Savjetu Evrope obećali da će osnovati ZSO

Oni su obavijestili izvjestioca za Kosovo u Savjetu Evrope da će vjerno poštovati i listu obaveza prikazanih u aneksima pisma

6489 pregleda 4 komentar(a)
Izvjestilac za Kosovo u Savjetu Evrope Dora Bakojanis, Foto: Shutterstock
Izvjestilac za Kosovo u Savjetu Evrope Dora Bakojanis, Foto: Shutterstock

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik parlamenta Glauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti uputili su zajedničko pismo izvjestiocu za Kosovo u Savjetu Evrope Dori Bakojanis, u kojem su obećali da će sprovesti sve mjere koje se traže od Kosova, nakon što ono postane dio Savjeta Evrope, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

U pismu, čiju kopiju ima portal Nacionale, piše da će Kosovo vjerno poštovati listu obaveza prikazanu u prilogu pisma.

"U svom pismu od 21. marta 2024. dali ste nam 'predložene obaveze koje će Kosovo morati da ispuni kada postane dio Savjeta Evrope'. Vaša prepiska ukazuje da ova lista, na koju je potreban odgovor kosovskih državnih institucija, čini sastavni dio našeg procesa apliciranja i predstavlja važan korak u procesu punopravnog članstva Kosova u Savjetu Evrope", navodi se u pismu koje su potpisala tri pomenuta lidera.

Oni su obavijestili izvjestioca za Kosovo u Savjetu Evrope da će vjerno poštovati i listu obaveza prikazanih u aneksima pisma.

U dodatku, koji je priložen uz pismo, navedeni su predlozi šta Kosovo obećava da će ispuniti nakon prijema u Savjet Evrope.

U vezi sa ljudskim pravima i zaštitom manjinskih zajednica, navedeno je pitanje Briselskog osnovnog sporazuma, gdje se hitno pominje osnivanje ZSO.

U pismu izvjestioca za Kosovo u SE zahtijeva se da se izdvoji dovoljno sredstava za efikasnu primjenu zakonodavstva o upotrebi jezika i obezbijedi pravno utemeljenje, nezavisnost i obezbijede adekvatni resursi za Kancelariju Povjerenika za jezike.

Traži se da se povećaju mjere za podršku socio-ekonomskoj integraciji i političkom učešću pripadnika manjinskih zajednica, da se preduzmu vidljive i značajne mjere za promovisanje pomirenja između zajednica na Kosovu, uključujući i politički diskurs.

Na listi obaveza vezanih za funkcionisanje demokratskih institucija i poštovanje vladavine prava, institucionalni lideri se obavezuju da će prestati sa kritikama na račun pravosuđa, koje su bile česte u ovom sazivu.

Takođe se pominje i pitanje eksproprijacije na sjeveru Kosova.

"U vezi sa funkcionisanjem demokratskih institucija i poštovanjem vladavine prava: Da u potpunosti poštuje nezavisnost pravosuđa, uključujući uzdržavanje od pretjerane kritike koja podriva povjerenje u pravosuđe; Nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala; Obezbijediti da se eksproprijacije sprovode u strogom skladu sa zakonom i da svi budući zakoni u ovoj oblasti budu u potpunosti usklađeni sa Ahtisarijevim planom, uključujući i oblast zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve; da se u skladu sa okolnostima što prije dopuni Nacrt zakona o eksproprijaciji nepokretnosti koji je dostavljen Skupštini Kosova", navodi se, između ostalog, u prilogu koji su Osmani, Konjufca i Kurti dodali uz pismo za Doru Bakojanis.

Pored toga, u prilogu su i stavovi Kosova o upotrebi specijalne policije na sjeveru, uslovina života srpske zajednice i dalje poboljšanje bezbjednosne situacije.

"Treba preduzeti hitne mjere za promovisanje reintegracije kosovskih Srba u policijske snage, pravosuđe i tužilaštvo na sjeveru Kosova; Da se ​​uzdrži od korišćenja specijalne policije na sjeveru Kosova za redovne policijske dužnosti, da se postaraju da se angažuju u slučaju potrebe i da pojačaju saradnju sa Kforom i Euleksom", navodi se u dodatku.

Izvjestilac za Kosovo u Savetu Evrope Dora Bakojanis ove nedjelje je sastavila nacrt izvještaja za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

U posljednjem nacrtu, koji ima portal Nacionalne, preporučuje se članstvo Kosova u Savjetu Evrope a pominju se i neka pitanja koja Kosovo mora da ispuni nakon članstva.

Kosovo je prošle nedjelje ispunilo osnovni uslov za članstvo u Savjetu Evrope, sprovodeći odluku Ustavnog suda o imovini Manastira Dečani.

Odbor za politiku i demokratiju ima vanrednu sjednicu 27. marta, na kojoj će se razmotriti izvještaj Dore Bakojanis, za koji mora da glasa 26 poslanika ovog odbora.

Zatim ovaj odbor šalje izvještaj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na glasanje. U skupštini je potrebno dvije trećine glasova za usvajanje izvještaja.

Nakon glasanja u PSSE mišljenje sa pozitivnom odlukom šalje se Komitetu ministara koji se održava 16. i 17. maja ove godine.

Bonus video: