Kurir: Vučić naredio hakerske napade na Adrija medija grupu

Iz redakcije ovog lista traže od nadležnih institucija u Srbiji, policije i tužilaštva da odmah reaguju na hakerski napad na AMG koji je do sada, kako navode, prouzrokovao ogromnu materijalnu štetu
69 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.06.2017. 14:33h

Adrija Medija Grupa je optužila srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da stoji iza hakerskih napada na portale te grupe.

Kako navode iz redakcije dnevnog lista "Kurir", rano jutros u jedan sat poslije ponoći počeo je žestok hakerski napad na internet-stranicu Kurira i sva izdanja “Adrija medija grupe” (AMG), video-produkciju, prenose uživo, mrežnu infrastrukturu i opremu.

Iako je prošlo više od 11 sati, dodaju, napad još uvek traje, a prethodio mu je jučerašnji napad manjeg intenziteta, koji je otpočeo 27. juna oko šest sati ujutru.

"Napad je organizovan tako da se opterećuje većina up-linkova koje koristimo za serviranje sadržaja korisnicima, tako da posledice napada trpe i linkovi ka provajderima. Pretpostavljamo da se radi o vrsti napada pod nazivom "dns amplification", koji se sprovodi tako da napad izvršava ogroman broj uređaja koje kontroliše napadač," stoji u saopštenju Kurira.

Iz redakcije tog lista sumnjaju da ovi napadi i pokušaj obaranja Kurirovog sajta i svih elektronskih izdanja AMG: espreso.rs, newsweek.rs, elle.rs, menshealth.rs, cosmopolitan.rs, glossy.rs, lepaisrecna.rs, yumama.rs, lovesensa.rs, stvarukusa.rs, nacionalgeographic.rs, adriamedia.tv, imaju veze sa kritičkim tekstovima o Aleksandru Vučiću, kao i davanju prostora opoziciji u izdanjima Kurir, Espreso i Newsweek.

"Identičnim naručenim, plaćenim napadima režim je pribjegavao i ranije, ali nikad ovakvim intenzitetom," kazali su iz redakcije lista.

Podsjećaju da su ovom napadu prethodili razni napadi na kompaniju AMG i njenog vlasnika Aleksandra Rodića.

"Finansijski pritisci i razne poreske inspekcije, medijski linč kroz provladine medijske kuće, pretnje distributerima štampe da sklone Kurir sa prodajnih mjesta i najgori od svih: prijetnja ubistvom Aleksandra Rodića, vlasnika AMG, koju je izrekao osuđeni ubica Sreten Jocić, uputivši svoju poruku preko jednog režimskog nedjeljnika," navode iz redakcije.

Zbog svega ovoga, “Adrija medija grupa” sumnja da iza svega kao naručilac stoji "diktatorski režim Aleksandra Vučića."

"Konstantni napadi imaju za cilj da našu novinsku kuću spreče da nastavi sa istinitim i objektivnim izvještavanjem građana i kritičkim tekstovima koji govore o malverzacijama režima Aleksandra Vučića," navode iz Kurira.

Iz redakcije ovog lista traže od nadležnih institucija u Srbiji, policije i tužilaštva da odmah reaguju na hakerski napad na AMG koji je do sada, kako navode, prouzrokovao ogromnu materijalnu štetu.

Bonus video: