Izetbegović: Pokušaj odvajanja Republike Srpske će uvući Balkan u krvavo kolo

"Pokuša li to neko, sukobi su neizbježni", kazao je Izetebegović komentarišući prošlonedjeljnu najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će se RS otcijepiti, svejedno bilo to 2018. ili 2028. godine
14 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Beta-AP
Bakir Izetbegović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.05.2017. 07:30h

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je juče, za regionalnu televiziju N1, da bi pred Međunarodnim sudom pravde ponovo pokrenuo postupak revizije po tužbi BiH protiv Srbije

Izetbegović je kazao da bi ponovo ušao u isti postupak, za koji N1 navodi da je podigao veliku prašinu na lokalnoj ali i regionalnoj političkoj sceni.

"Apsolutno. Ovo su male štete koje će biti sanirane, bilo je malo ljutnje u međuljudskim odnosima. Ti ljudi bi to isto uradili da su na mom mjestu. Kad je u pitanju Jasenovac, Srbi nikad ne bi odustali. Kad je u pitanju Blajburg, Hrvati nikad ne bi odustali, dokle god mogu tražiti pravdu", kaže Izetbegović.

On tvrdi da to nije bilo upereno protiv moderne Srbije.

"Odnosi se na jedno vrijeme kada je Miloševićev režim Srbiju uvukao u užasne zločine. Presuda protiv tadašnje Jugoslavije uopšte ne ocrtava do kraja šta je urađeno u BiH", kaže Izetbegović.

Upitan da li je revizija završen proces, on je dodao da je "moguće da neki budući saziv Predsjedništva pokrene proces".

"Šansa za pravdu i istinu uvijek postoji. Možemo se mi obraćati UN-u, ali evo ovaj put je prošlo kako je prošlo i vidjećemo nakon završetka procesa Mladiću hoće li njihov stav biti isti", rekao je Izetbegović.

U istom intervjuu za N1, Izetbegović je dodao da bi svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH neminovno vodio do sukoba koji bi imali nesagledive posljedice po cijeli region, i ocijenio da je to "crvena linija" koju predsjednik RS Milorad Dodik nikako ne bi trebalo da pokuša da pređe.

"Pokuša li to neko, sukobi su neizbježni", kazao je Izetebegović komentarišući prošlonedjeljnu najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će se RS otcijepiti, svejedno bilo to 2018. ili 2028. godine.

"Polako će krenuti incidenti i to je neumitno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo", opisao je Izetbegović potencijalni razvoj događaja u takvim okolnostima, prenosi Hina.

Na pitanje o odnosu Hrvatske prema BiH, on je ponovo konstatovao da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preuveličava opasnost od radikalnog islamizma i terorizma kada govori o hiljadama povratnika sa sirijskog i iračkog ratišta.

Izetbegović kaže da ima utisak da iz Hrvatske dolaze pritisci čiji je cilj afirmisati koncept Herceg-Bosne, što on tumači kao pokušaj dovršenja ratnih ciljeva političkim sredstvima.

"Od nas se traži da se stavimo na stranu tvrdnji da Herceg-Bosna nije bio udruženi zločinački poduhvat", precizirao je Izetbegović.

On je skeptičan da će međunarodna zajednica uskoro pokrenuti značajniju inicijativu za izmjene Dejtonskog sporazuma, iako on generiše krize.

"Kroz te krize mi ćemo sazreti i za jedno pet do 10 godina napraviti normalnu državu", smatra Izetbegović.

Bonus video: