U Sobranju Makedonije pronađena ekplozivna naprava

Policijska istraga zbog pronađene improvizovane eksplozivne naprave je u toku
122 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Sobranja, Foto: Wikimedia
Zgrada Sobranja, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 02.05.2017. 19:04h

U Sobranju Makedonije danas poslije podne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, objavila je makedonska policija.

Kako je navedeno u saopštenju, u 17.28 načelnik obezbjeđenja makedonskog parlamenta Goran Jarčevski je prijavio da je u hodniku na prvom spratu pronađena petarda sa fitiljem koja je selotejpom vezana za veliku plinsku bocu za punjenje upaljača.

Policijska istraga zbog pronađene improvizovane eksplozivne naprave je u toku.

"Ivanovu da ostane čvrsta kičma"

U Skoplju je danas održan još jedan protestni skup Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju".

Sa protesta je predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu poručeno da ostane vjeran zakletvi koju je položio kada je stupao na funkciju - da čuva suverenitet države.

Pošto je Ivanovu danas rođendan, demonstranti su mu požejleli da mu "ostane čvrsta kičma".

"Tu smo danas kako bi predsjednik znao da ćemo da produžimo da dolazimo koliko god bude trebalo", rekao je član ove inicijative Bogdan Ilijevski, koji je podsjetio da je ovo 65. dan protesta koji se odvijaju širom Makedonije.

Ilijevski je, kako navode makedonski mediji, poručio Ivanovu da "čuva suverenitet ove države i da ne podliježe nikakvim pritiscima, bez obzira odakle oni dolaze".

"Suverenitet se crpi od naroda, a ne od diplomata i ambasadora", istakao je Ilijevski.

On je iskoristio priliku i da makedonskom predsjedniku čestita rođendan.

"Da mu se množe godine i da mu bude čvrsta kičma i visoko dignuto čelo", poručio je Ilijevski sa bine kod zgrade Sobranja, koju čuvaju jake policijske snage.

Demonstranti se protive izboru Talala Džaferija za predsjednika Sobranja, traže nove izbore jer ne prihvataju mogućnost da bude sprovedena Tiranska deklaracija i ograđuju se od nasilja koje se desilo prošlog četvrtka, kada su poslanici SDSM i albanskih partija izabrali Džaferija za predsjednika parlamenta.

"Radio Slobodna Evropa" navodi da se današnji protestni skup, kojem je prisustvovalo više hiljada građana, odvija pod velikim policijskim obezbjeđenjem i da su u centru Skoplja raspoređeni specijalci u oklopnim vozilima i vodeni topovi.

Burno u Sobranju: Džaferi nema ključeve, specijalci svuda

Talat Džaferi, koji je došao u zgradu makedonskog parlamenta, nije ušao u kabinet predsjednika Sobranja, u kome se nalaze pečati za zvaničnu ovjeru dokumenata.

Džaferi, koji nema ključeve kabineta, zbog toga ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu u kome bi ga obavijestio da je u Sobranju obezbijeđena parlamentarna većina, navode makedonski mediji.

Prema riječima pravnih eksperata, pečati koji se nalaze u kabinetu predsjednika parlamenta Trajka Veljanovskog su neophodni da bi pismo Džaferija dobilo formu legalnog, zvaničnog dokumenta.

Mediji pod kontrolom SDSM, kako navodi skopski dnevnik Večer, objavili su da je Džaferi odustao od namjere da uđe u kabinet Veljanovskog i da će biti u jednoj od susjednih kancelarija.

Poslanik albanske partije DUI u Makedoniji Artan Grubi izjavio je da je Talat Džaferi dobio odgovor generalnog sekretara Sobranja da će se, prema Džaferijevom zahtjevu, odrediti pošto odluka o izboru predsjednika Sobranja bude objavljena u Službenom glasniku.

Džaferi je putem Arhive uputio zahtjev generalnom sekretaru Sobranja da mu stvori uslove da počne da obavlja funkciju predsjednika Sobranja.

Grubi je rekao da su podnijeli zahtjev za objavu odluke o izboru predsjednika Sobranja u Službenom glasniku i da očekuje da će se to uskoro i dogoditi, prenijela je agencija MIA.

Poslanik DUI smatra da neće biti opstrukcije i nada se da će Službeni glasnik potvrditi odluku parlamentarne većine.

Istovremeno dok Džaferi pokušava da preuzme vlast u Sobranju, poslanici VMRO DPMNE su se okupili u kabinetu predsjednika Sobranja, zajedno sa predsjedavajućim konstitutivne sednice Trajkom Veljanovskim.

Poslanik VMRO DPMNE Antonio Milošoski je preko svog profila na Fejsbuku poručio da Makedoniji "nije potreban nelegalni predsjednik Sobranja, nelegalna vlada i stvaranje paralelnih institucija, koje mogu da izazovu štetne i nepopravljive posljedice".

Još pet krivičnih prijava zbog nereda u Sobranju

Makedonska policija je Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju podnela još pet krivičnih prijava protiv lica koja su učestovala u neredima u zgradi Sobranja.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je prenijela MIA, pet novih krivičnih prijava podnijeto je na osnovu snimaka dobijenih od medijskih kuća i video-zapisa bezbjednosnih kamera u Sobranju.

Do sada je podnijeto ukupno 20 krivičnih prijava protiv lica koja su ušla u parlament i učestovala u neredima nakon što su, poslije završene sjednice, poslanici SDSM i albanskih partija izabrali Talata Džaferija za predsjednika Sobranja.

Zna se ko je otvorio vrata Sobranja ljudima u fantomkama

MUP Makedonije saopštio je da su identifikovane osobe koje su iznutra otključale vrate glavnog ulaza zgrade parlamenta, prije ulaska demonstranata.

Kako navodi Radio Slobodb+na Evropa na makedonskom, identitet lica je utvrđen poslije pregledanja video-materijala bezbjednosnih kamera u Sobranju.

Bonus video: