Han: Makedoniji hitno potrebna nova vlada, evropski put otvoren, sat otkucava

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je odbio da se sastane s Hanom, poručivši da nema ništa novo da kaže i da mu je već ranije rekao da ne želi da dodijeli mandat za foremiranje vlade Zoranu Zaevu, koji je sa albanskim strankama formirao parlamentarnu većinu
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Beta-AP
Johanes Han, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.03.2017. 17:18h

Makedoniji je hitno potrebna nova vlada da sprovede reforme, poručio je danas u Skoplju evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Nakon sastanka s predsjednikom albanske stranke Pokret Besa Biljalom Kasamijem, Han je to napisao na svom Tviter nalogu, ističući da nema vremena za gubljenje.

"Evropski put je otvoren za Skoplje nakon posljednjeg Savjeta EU, ali sat otkucava. Potrebno je liderstvo, umjesto taktiziranja. Ekonomija strada", napisao je Han, nakon sastanka s Kasamijem, prvim liderom makedonskim stranaka s kojima je danas planirano da razgovara.

Slijede sastanci s liderom Alijanse za Albance Zijadinom Selom, DUI Alijem Ahmetijem, SDSM Zoranom Zaevom i VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim, kao i s predsjedavajućim Sobranja Makedonije Trajkom Veljanovskim.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je odbio da se sastane s Hanom, poručivši da nema ništa novo da kaže i da mu je već ranije rekao da ne želi da dodijeli mandat za foremiranje vlade Zoranu Zaevu, koji je sa albanskim strankama formirao parlamentarnu većinu.

Han je ponovo došao u Skoplje sa zahtjevom da se hitno formira nova vlada Makedonije. Istovremeno s njegovim dolaskom, u Sobranju Makedonije su počele konsultacije političkih stranaka o nastavku konstitutivne sednice parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik, dva i po mjeseca nakon što su verifikivani poslanički mandati.

Prema izvorima Televizije Telma, nastavak konstutitivne sjednice bi mogao da se bude u četvrtak.

Protiv dolaska Hana su, dok se u kancelariji EU u centru grada pripremao za sastanke sa makedosnkim političarima, prptestovalo par stotina građana sa nacionalnim znamenjem, tražeči da se ne miješa u unutrašnje stvari Makedonije. Han je, dok su ti građani protestovali, napustio zgradu na drugi ulaz i otišao u parlamanet na dogovorene sastane s liderima političkih stranaka.

Inicijativa "Za jednistvenu Makedoniju", koja podržava odluku Ivanova da ne dodijeli mandat Zaevu, najavila je nove proteste ispred zgrade Vlade Makedonije.

Ta incijativa posljednjih dvadesetak dana organizuje proteste, zahtijevajući "očuvanje unitarne države" i povlačenje deklaracije albanskih parlamentarnih stranaka koju nazivaju "tiranska platforma", jer je navodno urađena u glavnom gradu susjedne Albanije.

Učesnici tih protesta su prihvatili poziv poziv lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu, tako što će spriječiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijma, koja bi, prema njegovom mišljenju, redefinisala državu korist Albanaca.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov neće se danas u Skoplju sastati sa evropskim komesarom Johanesom Hanom i trojicom evroparlamentaraza, potvrđeno je iz njegovog kabineta, a kao razlog je navedeno to da će se on kasno vratiti iz Mađarske, gdje je boravio u zvaničnoj posjeti.

Kako su prenijeli makedonski mediji, navodi se i da je Ivanov još prošle sedmice najavio da se neće sastati sa Hanom, koji zajedno stri europoslanika Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom, boravi u Skoplju u pokušaju prevazilaženja političke krize, koja je osebno narasla nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Han je ranije danas poručio političarima i državnim funkcionerima u MakedonijI da poštuju demokratiju i parlamentarnu većinu i da ne podgrijavaju međuetničke tenzije.

Tu poruku je u ime Hana i trojice europoslanika Eduarda Kukana, Knuta Flekenštajna i Ive Vajgla iz aviona na puti za Skoplje, preko Tvitera, poslao saradnik komesara za proširenje Kirijakos Haralambos.

Han je ponovo došao u Skoplje sa, kako prenose mediji, zahtjevom da se hitno formira nova vlada Makedonije.

Istovremeno s njegovim dolaskom u parlamentu su počele konsultacije političkih stranaka o nastavku konstitutivne sjednice parlmneta, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik, dva i po mjeseca pošto su verifikovani poslanički mandati.

Bonus video: