Vučić: Međunarodna zajednica da dozvoli Srbima i Albancima da sami riješe kosovsko pitanje

Vučić je kazao da o dijalogu Beograda i Prištine "svi više brinu od Srba i Albanaca". "Čujem glasove iz Londona kao da su oni više zainteresovani za našu budućnost od nas samih", naveo je Vučić
13 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.12.2018. 12:13h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na Evropskom forumu u Alpbahu pozvao međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami riješe kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine.

Na panelu "Nove perspektive proširenja EU", na kojem su, između ostalih, učestvovali i predsjednici Kosova, Slovenije i Austrije, Hašim Tači, Borut Pаhor i Aleksаnder vаn der Belen, kаo i evropski komesаr zа proširenje Johаnes Hаn, Vučić je ocijenio da se eventualni dogovor Beograda i Prištine tiče samo Srba i Albanaca.

"Sada pokušavamo da napravimo nešto što je od izuzetnog značaja za našu budućnost, nešto što je veoma važno i za Albance. Mi moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu. Ako mi ne možemo da riješimo, ko će", kazao je srpski predsjednik.

Vučić je kazao da o dijalogu Beograda i Prištine "svi više brinu od Srba i Albanaca".

"Čujem glasove iz Londona kao da su oni više zainteresovani za našu budućnost od nas samih", naveo je Vučić.

Ocijenio je da bi eventualni sporazum o rješenju kosovskog pitanja bio "nevjerovatno dostignuće", ali je dodao da je "skeptičan" da će on biti postignut.

Naveo je da zbog nastojanja da riješi pitanje Kosova ima mnogo protivnika u Srbiji, među kojima je veliki broj crkvenih velikodostojnika, da ga opozicija optužuje da je izdajnik, a da ga u inostranstvu mnogi predstavljaju kao zagovornika takozvane "velike Srbije".

"A ja samo želim mir i stabilnost u regionu, i sada kada smo počeli da pričamo o suštinskim stvarima, pitate nas šta vi to radite. Zašto vas se to tiče, radimo nešto za našu budućnost", rekao je Vučić.

On je upitao šta su granice Srbije, a šta Kosova.

"Mi smatramo Kosovo dijelom Srbije, a oni ga smatraju nezavisnom državom. Pola zemalja svijeta kaže da je Kosovo nezavisno, a pola, među kojima je pet članica EU, da je ono dio Srbije. Kako ćemo to da riješimo", naveo je Vučić.

U obraćanju prije Vučića, Tači je izjavio da nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, ni ako bi to podrazumijevalo korekciju granica.

Tači je ocijenio da bi "uzajamno priznanje" Kosova i Srbije imalo pozitivan uticaj na cio region.

U debati koja je uslijedila poslije obraćanja učesnika panela, Tači je kazao da "niko ne treba da se plaši mirovnog sporazuma Srbije i Kosova".

"Mi nismo problematični momci, mi želimo da postignemo sporazum", naveo je predsjednik Kosova.

Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu s visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.