Zašto u kladionicama rastu šanse Belog: Bukmejkeri objašnjavaju ovaj fenomen

Kako su kladionice procijenile da Beli ima sve veće šanse, iako se još nije pojavilo neko istraživanje javnog mnjenja koje bi izmjerilo Preletačevićeve šanse? Koje sve faktore kladionice uzimaju u obzir kada određuju kvote za predsjedničke izbore?
74 pregleda 6 komentar(a)
Ljubiša Preletačević Beli, Foto: Betaphoto
Ljubiša Preletačević Beli, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.03.2017. 15:00h

Kada se prvi put u ponudi ovdašnjih kladionica za predstojeće predsjedničke izbore pojavilo ime Ljubiše Preletačevića Belog, igrači su mogli da pogađaju da li će ovaj kandidat, iza kojeg stoji Luka Maksimović, osvojiti manje ili više od 1,6 odsto glasova. Za svega nekoliko dana, ta "granica" pomjerila se prvo 5,1 odsto a potom i na 7,75, što znači da se sada Preletačeviću daju mnogo veće šanse da se domogne drugog kruga.

I kvota da će Preletačević postati predsjednik Srbije drugog, odnosno 16. aprila, pala je sa početnih 1.000 na svega 100 danas - što znači da se na 100 uloženih dinara isplaćuje 10.000 dinara. Tako je on veći favorit od Vojislava Šešelja ili Boška Obradovića i opasno se približava "trećeplasiranom" Vuku Jeremiću i "drugoplasiranom" Saši Jankoviću.

O čemu se, zapravo, radi, i kako su kladionice procijenile da Beli ima sve veće šanse, iako se još nije pojavilo neko istraživanje javnog mnjenja koje bi izmjerilo Preletačevićeve šanse? Koje sve faktore kladionice uzimaju u obzir kada određuju kvote za predsjedničke izbore?

"Rezultate prethodnih izbora, istraživanja specijalizovanih agencija, mišljenja stručnjaka... Specifičnost kod kvota na izbore i suštinska razlika u odnosu na sportsko klađenje je problem izlaznosti. U košarci i fudbalu znamo sa koliko poena i golova baratamo, a u ovoj 'utakmici' jedan procenat može da promijeni stvari iz korena", objašnjava za Nedeljnik Dušan Latković, bukmejker kladionice MOZZART.

Najveći fenomen i najopipljiviji skok je kod Preletačevića, koji je postao medijski hit ovog izbora. Od čega zavisi to da li će njegove šanse, makar na tiketima, rasti?

"Konačna raspodjela procenata glasova je, da upotrebim statistički termin, zero sum game. Na talonu je 100 odsto glasova, ne stvara se nova vrijednost tokom 'igre'. Kao posjed lopte u fudbalu - ako Barselona osvoji 10 odsto više, PSZ naravno odmah ima 10 odsto manje. Dakle, ako Ljubiša Preletačević Beli raste, neko mora da pada, a naš posao je da dobro prepoznamo ko tačno pada i koliko", navodi Latković.

Bukmejker Mozzarta kaže da je fenomen Luke Maksimovića što već prilično poremetio odnos snaga i što je potrebno još neko vrijeme da se cifre stabilizuju. Latković daje i jedno fudbalsko poređenje:

"Beli je, recimo, kao Red Bul Lajpcig ove sezone u Bundesligi. Došao je 'niotkuda', prebacuje sva očekivanja, ali realno ne može da ugrozi Bajern, odnosno velikog favorita izbora Aleksandra Vučića. Zato može da napravi 'haos' u ostatku tabele; vidite da se Volfzburg i Šalke bore za opstanak."

Na promjene kvota, prema Latkovićevim riječima, najviše utiču uplate, ali pomno se prate i javno mnjenje i medije.

Mediji svakodnevno izvještavaju o promjenama kvota i o tome šta kažu kladionice, koje su na prošlim izborima svojim tačnim predviđanjima postidjeli brojne ozbiljne analitičare. Znači li to da se sada ulaže više novca nego u nekim prethodnim slučajevima?

"Ima još vremena do izbora, teško je reći. Imamo indicije da će uplata na izbore ove godine prevazići prethodne", zaključuje bukmejker Mozzarta.

Izvor: Nedeljnik

Bonus video: