Gruevski: Prijeti kraj makedonskoj državi u njenom sadašnjem obliku

"To je opasna stvar, ona otvara Pandorinu kutiju", poručio je Gruevski
20 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2017. 17:18h

Bivši premijer Makedonije i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski rekao je da će stvaranje nove vlade, koju bi podržale albanske stranke, dovesti do kraja makedonske države u njenom sadašnjem obliku i do rizika od novog etničkog sukoba na Balkanu.

Nikola Gruevski je u intervjuu bugarskoj nacionalnoj televiziji BTV ocijenio da je platforma albanskih partija, ne samo pokušaj da se redefiniše država, već pokušaj revizije Ohridskog sporazuma iz 2001. godine, objavio je makedonski portal Plusinfo, prenosi RTS.

Gruevski kaže da u Makedoniji žive etničke zajednice koje mogu da traže nešto novo, uključujući i Makedonce, ali ocjenjuje da je ponovno pregovaranje o Ohridskom sporazumu opasno.

"To je opasna stvar, ona otvara Pandorinu kutiju", poručio je Gruevski.

Podsjeća se da politička kriza u Makedoniji nakon parlamentaranih izbora traje otkako je vladajući VMRO-DPMNE, koji je dobio najviše glasova, isključen iz pregovora o novoj makedonskoj vladi posle dogovora opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva sa političkim partijama albanske manjine.

Navodi se da je politički savez SDSM-a sa dvije albanske partije obezbijedio Zaevu podršku 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, ali je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, uprkos pritiscima međunarodne zajednice, odlučan u odbijanju da novoj koaliciji preda mandat za sastav vlade.

Bonus video: