Ahmeti: Makedonske partije su izvor krize, znao sam da će situacija da se pogoršava

Zajedničk palatforma albanskih parlamentarnih partija je, kako je istakao Ahmeti, napravljena u Skoplju, a ne u Tirani, kako tvrde VMRO DPMNE i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov
13 komentar(a)
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.03.2017. 20:27h

Lider najveće albanske partije u Makedoniji, DUI, Ali Ahmeti ocijenio je da ne postoji opasnosti od spoljnog uticaja i da nema nikavih razloga da se proglasi vanredno stanje u zemlji i optužio makedonske partije da su izvor krize.

On je za kablovsku Televiziju 21 rekao da je znao da će situacija da se pogoršava kada je nedavno rekao da "ukrajinski scenario nije daleko", ali je istakao da Albanci pokušavaju da zemlju izvuku iz krize, dok makedonske partije izazivaju tenzije.

Za lidera DUI, generator problema u Makedoniji su dvije naveće makedonske partije - VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva.

Zajedničk palatforma albanskih parlamentarnih partija je, kako je istakao Ahmeti, napravljena u Skoplju, a ne u Tirani, kako tvrde VMRO DPMNE i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Šef države je u srijedu je odbio da dodijeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, iako je formirao parlamentarnu većinu sa albanskim strankama, jer je prihvatio zajedničku deklaraciju albanskih stranaka, za koju Ivanov smatra da vodi "rušenju jedinstva i državnosti" Makedonije.

Zaev je parlamentarnu većinu sa 67 poslanika u parlamentu od 120 mjesta formirao sa tri stranke Albanaca u Makedoniji, DUI Alija Ahmetija, Besa i Alijansa za Albance.

Prema riječima Ahmetija, nije korektno da se taj principijelni dokument upotrebljava za pojačavanje tenzija izmedju dvije susjedne zemlje, kao što su Albanija i Makedonija. Lider DUI-ja ponovio je da ta zajednička deklraracija albanskih parlamentarnih partija ne ugrožava teritorijalni integritet Makedonije.

Ahmeti je ranije danas izjavio da se radi na planu B od trenutka kada predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov nije dodijelio mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Bonus video: