Ivanov odbio poziv Mogerini da mandat povjeri Zaevu

"Predsjednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera", navodi se u saopštenju
52 pregleda 8 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Makedonija, Foto: Tanjug
Đorđe Ivanov, Makedonija, Foto: Tanjug
Ažurirano: 03.03.2017. 09:07h

Makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov, ne može da prihvati poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federeike Mogerini da mandat za formiranje makedonske vlade povjeri lideru SDSM Zoranu Zaevu, saopšteno je iz njegovog kabineta nakon sastanka sa Mogerini.

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog što je Zaev prihvatio Tiransku platformu.

"Predsjednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera", navodi se u sinoćnjem saopštenju.

"Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje. Građani su glasali za evropske reforme a ne za stranu platformu", dodaje se u saopstenju iz kabineta Ivanova, prenosi Tanjug.

On je takođe ukazao na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme koja predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Makedonije.

Mogerini je posjetu Skoplju okončala pozivom predsjedniku Makedonije da povuče svoju odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i porukom da je EU posvećena evrointegracijama te zemlje i cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je tokom sastanka sa političkim liderima i predsjednikom Makedonije razgovarala i o tome kako izaći iz političke i institucionalne krize u zemlji.

Mogerini je pozvala Ivanova da preispita svoju odluku da ne dodijeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom, kako je rekla, povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

"Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsjednika Ðorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodjeljivanju mandata za formiranje vlade", kazala je Mogerini.

Bonus video: