Han poručio Ivanovu da mora da poštuje rezultate izbora

Johanes Han je rekao da očekuje od svih lidera i institucija u Makedoniji da dozvole da teku demokratski procesi u interesu svih građan
1 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2017. 07:55h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu da mora da poštuje rezultate izbora i mandat za formiranje vlade povjeri lideru opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

"Svi lideri, uključujući i predsjednika, moraju da poštuju rezultate nedavnih izbora. U jednoj demokratiji parlamentarna većina mora da bude priznata, čak i ako mu se to ne dopada", napisao je Han na svom Tviter profilu.

Johanes Han je dodao i da očekuje od svih lidera i institucija u Makedoniji da dozvole da teku demokratski procesi u interesu svih građana.

Predsjednik Makedonije Đorđje Ivanov juče je odbio da dodijeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu, iako je dokazao da ima parlamentarnu većinu, navodeći da nema namjeru da mandat povjeri čovjeku ili partiji koja u svom programu "ima platformu za rušenje državotvornosti i unitarnosti" Makedonije.

"Neću odstupiti od tog stava", izjavio je Ivanov, a zatim se obratio međunarodnoj zajednici i zatražio od njih da osude i odbace ovu, kako je rekao, platformu strane države, dodajući da su ovo ozbiljni trenuci za državu i da svako mora da se ponaša odgovorno.

Zaev je parlamentarnu većinu od 67 poslanika formirao sa tri stranke Albanaca u Makedoniji, DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Bonus video: