Vučić: Ja odlazim, ali Srbija ostaje na putu ka EU

Prema njegovim riječima, strateški cilj Srbije je članstvo u EU, uz istovremeno očuvanje tradicionalnih dobrih odnosa sa prijateljima sa istoka
91 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.03.2017. 10:18h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uvjerenje da će Srbija, i nakon što on bude napustio vladu, ostati čvrsto na evropskom putu.

On je, u obraćanju članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA) i predstavnicima Savjeta EU i Evropske komisije, kazao da će za mjesec, dva ili tri napustiti vladu, ali da je uvjeren da će ona nastaviti sa istom proevropskom politikom.

Prema njegovim riječima, strateški cilj Srbije je članstvo u EU, uz istovremeno očuvanje tradicionalnih dobrih odnosa sa prijateljima sa istoka.

Ocijenio je da je prisustvo ambasadora COELA dokaz privrženosti EU procesu proširenja, i poželio da učesnici skupa napuste Beograd sa jasnim odgovorima na sva njihova pitanja.

Govoreći o ekonomiji proteklih godina, Vučić je rekao da je Srbija preduzela mnogo dobrih stvari, brojne reforme kojima je stabilizovala javne finansije i budžet i smanjila javni sektor.

"Prošle godine imali smo ekonomski rast od 2,8 odsto, inflacija je iznosila 1,1 odsto, a opšti deficit 1,35 odsto deficit, a po prvi put od Drugog svjetskog rata bez većih privatizacije ostvaren je suficit u državnom budžetu", objasnio je on.

Vučić je prenio da je početkom ove godine deficit bio u visini od 235 miliona eura, da je suficit u državnom budžetu 80 miliona eura, što pokazuje da naša privreda raste, a da prihodna strana pokriva rashodnu.

Ocijenio je da Srbija ima manje probleme nego što imaju mnoge zemlje EU po pitanju deficita i stope privrednog rasta.

Podsjetio je da međunarodne finansijske organizacije Srbiji za ovu godinu predviđaju rast od tri odsto i dodao da su očekivanja srpske vlade da će, pre svega zbog druge polovine godine, biti na 3,5 odsto.

Vučić je kazao da će Srbija vrijedno raditi na daljem unapređenju ekonomske situacije narednih godina, jer, kako podvlači, samo sa rastom većim od četiri odsto možemo biti bliži zemljama EU.

Vučić je izrazio nadu i da će biti očuvana regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu, koju vidi kao najveću prepreku za budući ekonomski razvoj i napredak.

"Investirali smo mnogo napora da očuvamo mir i stabilnost, i nastavićemo sa tom politikom, iako često nije sve do nas i nadam se da će i drugi brinuti o njihovim političkim potezima na razuman način, da ćemo imati veću izvijesnost u regionu", rekao je Vučić i istakao da region vidi kao novi izvor evropskog rasta.

Navodeći da su pred nama prepreke neriješenih političkih pitanja prošlosti, premijer je rekao da region može napredovati samo ako se okrenemo budućnosti.

On je naglasio da je najviše zabrinut zbog situacije u BiH, izrazivši uvjerenje da je Srbija imala veoma konstruktivnu ulogu i da se nada da će se između dvije zemlje završiti sudske prepirke, te da će se što prije okrenut zajedničkim projektima.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo velikih ideja o novim željezničkim prugama, autoputevima koji će povezivati zemlje i građane, te doprinijeti razvoju ekonomija.

Bonus video: