Hodžaj: Srbija ne želi u EU, već da u ruskom stilu dominira regionom

Hodžaj je rekao i da ne vjeruje da će izbiti novi rat na Balkanu, poslije krvavih sukoba 1990-ih godina koji su se završili intervencijom NATO na Kosovu 1999. godine
34 komentar(a)
Enver Hodžaj, Foto: Betaphoto
Enver Hodžaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.02.2017. 07:43h

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da Srbija ne želi da uđe u Evropsku uniju (EU) nego da "u ruskom stilu" dominira jugoistokom Evrope izazivajući stalne napetosti sa susednim državama, prenijela je danas Hina.

"Srbija u ruskom stilu pokušava da stvori sferu uticaja u regionu, demonstrirajući svoju ulogu i silu u BiH preko Republike Srpske, na Kosovu preko (srpskog) stanovništva na sjeveru, u Crnoj Gori, čak i u Makedoniji i izazivajući stalne napetosti s Hrvatskom", rekao je Hodžaj za hrvatsku novinsku agenciju.

Hodžaj je ocijenio da Srbi ne žele približavanje EU, koja zbog unutrašnjih previranja ni sama za to nije spremna.

On je rekao i da ne vjeruje da će izbiti novi rat na Balkanu, poslije krvavih sukoba 1990-ih godina koji su se završili intervencijom NATO na Kosovu 1999. godine.

"Ne mislim da bi mogao izbiti neki širi sukob ili rat, ali na djelu je informacioni rat koji Beograd vodi u ruskom stilu", rekao je Hodžaj.

Kako je Hina navela, Priština ističe da normalizacija odnosa s Beogradom mora rezultirati priznanjem Kosova, koje je dosad priznalo 130 zemalja.

"Sve zemlje znaju, i Beograd zna, da na kraju tog procesa treba priznati Kosovo. To je cilj dijaloga, bez toga je cijeli dijalog beskoristan", rekao je Hodžaj.

On je dodao da "zbog Rusije i terorizma Kfor treba sa ostane na Kosovu duže vrijeme".

Kosovo je 17. februara 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost koju Srbije ne priznaje.

Bonus video: