Makedonija: Gruevski nije uspio da formira vladu, traži nove izbore

Agencija MIA prenosi da je DUI imala mogućnost da se opredijeli za formiranje koalicije sa vladajućom VRMRO-DPMNE, sa SDSM ili da formira široku koaliciju, a među opcijama je bilo da postane opoziciona stranka ili da se ide na nove izbore
1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2017. 07:42h

Vladajuća VMRO-DPMNE i albanska stranka DUI nisu postigle dogovor o formiranju nove makedonske vlade, prenosi MIA.

U ponoć je istekao rok da mandatar i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski formira Vladu.

"VMRO-DPMNE su zajedno sa koalicijom 'Za bolju Makedoniju' kao pobjednik održanih izbora, na kojima je dobio najveću podršku građana smatra da formiranje Vlade treba da zatvori političku krizu, a ne da je produžava. Smatramo da su novi izbori zrelo rješenje", piše u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se navodi, svako drugo rješenje bi dovelo do "nove krize i problema u ionako podijeljenom društvu".

"Očigledno neko želi da se zanemari volja većine građana Makedonije i da se zemlja vrati u novu neizvjesnu fazu njenog razvoja", navodi se u saopštenju.

Portparol albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) Bujar Osmani izjavio je da se ta stranka nije odlučila ni za jednu od pet opcija, što znači da se pregovori o formiranju nove makedonske vlade nastavljaju.

Prema njegovim riječima, toj stranci je trebalo više vremena, jer su argumenti iznijeti na sastanku predsjedništva te stranke bili dosta jaki.

"Debata na sjednici bila korisna konstruktivna i dobronamjerna, kako bi se donijela najbolja i najzdravija odluka za sve građane Makedonije", rekao je Osmani.

Agencija MIA prenosi da je DUI imala mogućnost da se opredijeli za formiranje koalicije sa vladajućom VRMRO-DPMNE, sa SDSM ili da formira široku koaliciju, a među opcijama je bilo da postane opoziciona stranka ili da se ide na nove izbore.

Nakon što je Gruevski dobio mandat, DUI je saopštio da potencijalni partner za koaliciju mora da prihvati ozvaničavanje albanskog jezika na cijeloj teritoriji zemlje i produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, a VMRO DPMNE je odgovorio da na takve zahtjeve nikad neće pristati.

Odgovor stranke Alija Ahmetija, koja je posljednjih dana zasijedala u Tetovu, rukovodstvo VMRO DPMNE je sa liderima 24 partnerske stranke iz kolicije "Za bolju Makedoniju" čekalo u sjedištu vladajuće stranke u centru Skoplja.

Izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a koalicija VMRO-DPMNE osvojila je 51 od 120 mandata, dok je DUI osvojila 10.

Bonus video: