Zašto su se izbjeglice "nasukale" u Srbiji?

Mađarska neće da otvori granice za izbjeglice, katastrofalno stanje van prihvatilišta u Srbiji
50 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2017. 14:55h

Mađarska neće da otvori granice za izbjeglice, katastrofalno stanje u kojem se nalaze izbjeglice van prihvatilišta u Srbiji, apel na Angelu Merkel da utiče na Srbiju - teme su ovog izbora štampe.

U intervju za Velt, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto kritikovao je Njemačku što želi da produži kontrole na granicama, mjeru koja za sada važi do februra i koja je uvedena zbog izbjegličkog talasa. On je rekao da je to ubitačno za mađarsku privredu.

Međutim, komentarišući dramatičnu situaciju izbjeglica na srpsko-mađarskoj granici on je ostao neumoljiv - Mađarska neće otvoriti svoje granice za izbjeglice.

Da bi brzo dobili pomoć, "izbjeglice treba da se registruju i odu u prihvatilišta u Srbiji. To mnogi ne rade zato što hoće kasnije u nekoj drugoj zemlji da zatraže azil." Međutim, nije "osnovno ljudsko pravo da mase marširaju kroz sigurne zemlje i biraju u kojoj zemlji žele da žive". Mađarska je po tom pitanju imala "uvijek jasan stav". "I svi znaju: Nećemo dozvoliti ilegalno putovanje kroz našu zemlju", rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske za Velt.

Zahtjev za azil u Mađarskoj je 2016. godine podnijelo 29.430 migranata, ali je ogromna većina ipak nastavila put ka Zapadnoj Evropi. Po zvaničnim podacima, u prihvatnim centrima u Mađarskoj 27. decembra je bilo svega 467 migranata.

„I prije hladnog talasa je situacija u kojoj su se nalazile izbjeglice u Srbiji bila katastrofalna. Oko 2.000 ljudi, uglavnom muškaraca, u ovoj balkanskoj zemlji, praktično žive na ulici", piše Tagesšpigel. List podsjeća da najveći broj izbjeglica živi u napuštenim i ruševnim skladištima iza glavne autobuske stanice u Beogradu i to na trenutno niskim temperatirama bez grijanja, bez mogućnosti da kuvaju i bez sanitarija.

„Volonteri privatnih organizacija izbjeglicama dijele ćebad i toplu hranu. Međutim, to nije dovoljno. Predstavnici vlade redovno dolaze kako bi prebrojali izbjeglice i ne urade ništa više. `Vlada je dijelom zakazala`, kaže Petar Bogović, iz privatne humanitarne organizacije „Refugee Aid Serbia". On priželjkuje i više angažmana iz drugih evropskih država za izbjeglice u njegovoj zemlji. `Trebalo da nam pomognu i vrše pritisak na vladu Srbije da više čini`".

Apel Merkelovoj

Luize Amtsberg, iz stranke Zeleni, pozvala je njemačku kancelarku Angelu Merkel da utiče na vladu Srbije. „Aktuelna politika skretanja pogleda u drugu stranu se ne smije ustaliti", izjavila je Amtsbergova za Tagesšpigel. EU je zemljama poput Srbije na raspolaganje stavila sredstva za pomoć izbjeglicama, ali Srbija ta sredstva nije zatražila. „Očigledno ne želi da poboljša trenutno stanje kako bi zastršila druge izbjeglice".

U Srbiji se trenutno nalazi 7.600 izbjeglica. Međutim, na raspolaganju je smještaj za samo 6.000 osoba. Ti smještaji su rezervisani prije svega za žene i djecu. Petar Bogović negira izjavu vlade Srbije prema kojoj su muškarci odbili da napuste skladišta jer se boje da će u prihvatilištima ostati ili čak biti prisilno vraćeni. `Neki se upravo toga boje. Međutim, s obzirom na hladnoću, mnogi bi bili srećni da uopšte imaju krov nad glavom`, kaže Bogović. Stvar je u tome što nema dovoljno mjesta u prihvatilštima, piše Tagesšpigel.

Krijumčari ih ostavili na cjedilu

Prema informacijama Europola, u Srbiji se etabliralo glavno čvorište trgovine ljudima na Balkanskoj ruti koja je ustvari zatvorena. Otkako su granice zvanično zatvorene, dobro organizovane kriminalne bande ponovo u sve većem broju kamionima krijumčare izbjeglice u Austriju i Njemačku. „Krijumčari svojim prljavim poslovima indirektno idu na ruku vladi jer na taj način odvoze izbjeglice iz zemlje", kaže Bogović.

Mnoge izbjeglice nemaju novca da plate dalje putovanje. Krijumčari su neke ostavili na cjedilu. Mnogi se u Beogradu nalaze već mjesecima.

Međutim, situacija se zaoštrava i u drugim zemljama. Prema informacijama međunarodne organizacije za migraciju (IOM), u jednoj šumi u Bugarskoj su se u proteklih nekoliko dana smrzle dvije izbjeglice iz Iraka, prenosi Tagesšpigel.

Galerija

Bonus video: