Faraž: Želio sam da budem "most" između Britanije i SAD

Faraž je razgovarao sa Trampom tokom njegove predsedničke kampanje i susreo se sa njim nakon pobjede na izborima
53 pregleda 0 komentar(a)
Najdžel Faraž, Foto: Reuters
Najdžel Faraž, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2016. 14:26h

Zagovornik Bregzita Najdžel Faraž izjavio je danas da je želio da bude "most" između britanske vlade i nove američke administracije.

On je za britanski BBC Radio kazao da može da pomogne britanskoj vladi i novom ministarstvu trgovine ne samo da ih poveže sa Donaldom Trampom, već i sa njegovim timom i administracijom, prenio je Rojters.

"Ako želite da poslujete sa najvećom svjetskom kompanijom i ako postoji neko ko ima veze i kontakte, prva stvar koju ćete da uradite jeste da zaposlite tu osobu. Tako svijet funkcioniše", rekao je Faraž.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je prošlog mjeseca da bi nekadašnji lider britanske Indenpendističke stranke Najdžel Faraž bio dobar izaslanik Velike Britanije u Vašingtonu, ali britanska vlada je odbacila tu sugestiju.

Faraž je kazao da ne misli da će dobiti ulogu u američkoj administraciji jer ima britanski pasoš, kao i da je britanska premijerka Tereza Mej zabranila članovima vlade da razgovaraju sa njim.

Ipak sekretar za trgovinu Lajam Foks negirao je da je dobio takve instrukcije.

"Mi imamo dugoročno shvatanje kako da se ponašamo prema dolazećoj administraciji. Ne treba nam pomoćnik za ono što Vlada već radi i što je sa uspjehom već radila u prošlosti. Imamo odličnog ambasadora u Vašingtonu", rekao je Foks BBC televiziji.

Faraž se 10 godina zalagao da Britanija napusti Evropsku uniju i pomagao je na silu bivšem premijeru Dejvidu Kameronu da organizuje referendum u junu.

Faraž je razgovarao sa Trampom tokom njegove predsedničke kampanje i susreo se sa njim nakon pobjede na izborima.

Bonus video: