Nasljednici tuže Bavarsku, traže vraćanje slika oduzetih 1933.

Nasljednici navode da su pokrajina Bavarska i bavarska Državna galarija odbile njihov zahtjev da vrate slike, uprkos javnom opredjeljenju za "fer i pravedan" tretman slika koje su oduzete
0 komentar(a)
Presuda, suđenje
Presuda, suđenje
Ažurirano: 06.12.2016. 07:58h

Nasljednici trgovca umjetničkim predmetima, njemačkog Jevrejina Alfreda Flehtajma, tužili su njemačku pokrajinu Bavarsku, od koje traže da im bude vraćeno osam slika Maksa Bekmana, Huan Grisa i Pol Klea, koje su im otuđili nacisti, prenosi Rojters.

Udovica Flehtajmovig nećaka i rođaci tvrde da je Flehtajm bio prisiljen da ostavi te slike kada je pred nacistima bježao iz Berlina u Pariz, u maju 1933. godine.

Nasljednici navode da su pokrajina Bavarska i bavarska Državna galarija odbile njihov zahtjev da vrate slike, uprkos javnom opredjeljenju za "fer i pravedan" tretman slika koje su oduzete.

Nasljednici smatraju da su neke od slika mogle da prođu kroz ruke Hildebranda Gurlita, jednog od četiri trgovca umjetninama, kojima su nacisti prodavali slike koje im se nijesu sviđale, i koji je sakupio blizu 1.400 umetničkih djela, otkrivenih u napuštenom stanu njegovog sina 2012. godine.

Nasljednici Flehtajma, koji žive u SAD i Britaniji, vjeruju da tužene strane ne mogu da dokaže vlasništvo, kao i da oduzimanje Flehtajmove imovine "predstavlja kršenje međunarodnog prava".

Bonus video: