Džonson: Tramp je u pravu

"Svijet sada nije u dobrom stanju. Mnogo je više opasan i nestalan nego prethodnih decenija. Postoji kult jakog vođe, demokratija je u povlačenju, imamo nestabilnost na Srednjem istoku. Da li je naš odgovor da se pokrijemo i stavimo ruke ispod jastuka. Nije", rekao je Džonson
80 pregleda 2 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2016. 20:43h

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Džonson naglasio je danas posvećenost njegove zemlje NATO, opisujući Alijansu kao temelj bezbjednosti u Evropi.

Džonson je u svom prvom velikom javnom obraćanju od preuzimanja funkcije, u govoru održanom u Kraljevskom institutu za vanjske poslove u Londonu, kazao da je novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp u pravu kada kaže da države članice NATO treba da doprinose više troškovima njihove odbrane, insistirajući istovremeno da je vezanost Britanije za Alijansu neraskidiva, navodi AP.

"Ne može da se opravda to da jedan od NATO saveznika - Amerika - pokriva oko 70 odsto davanja za odbranu Alijanse, dok ostalih 27 zemalja dijeli samo 30 odsto između sebe", rekao je Džonson u poznatom Četam hausu.

Rojters je ranije danas prenio izjavu Džonsona iz istog obraćanja da Britanija ne igra sporednu ulogu na svjetskoj sceni i mora da pomogne u sprečavanju pojave "brutalnijeg svjetskog poretka".

Džonson je rekao da to što Britanija izlazi iz Evropske unije ne znači da se zatvara u sebe.

"Svijet sada nije u dobrom stanju. Mnogo je više opasan i nestalan nego prethodnih decenija. Postoji kult jakog vođe, demokratija je u povlačenju, imamo nestabilnost na Srednjem istoku. Da li je naš odgovor da se pokrijemo i stavimo ruke ispod jastuka. Nije", rekao je Džonson.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se udvostruči spremnost za očuvanje i odbranu najboljih pravila međunarodnog poretka.

"Ako ne uspijemo, onda rizikujemo povratak u stariji i brutalniji sistem u kom jači napadaju slabije", rekao je on.

Džonson je kazao da Britanija ne igra sporednu ulogu na svjetskoj sceni.

"Mi smo glavni likovi - globalna Britanija vodi zaista globalnu vanjsku politiku", dodao je Džonson.

Kako je rekao, Britanija neće blokirati pokušaje EU da formira zajedničku odbrambenu poltiku.

Bonus video: