Ruskom ministru dva mjeseca kućnog pritvora

"Namjeravam da u potpunosti sarađujem sa istražiteljima", rekao je Uljukajev
0 komentar(a)
Aleksej Uljukajev, Foto: Reuters
Aleksej Uljukajev, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2016. 17:23h

Sud je naložio da ruski ministar za ekonomski Razvoj Aleksej Uljukajev, optužen da je primio dva miliona dolara mita, bude stavljen u kućni pritvor na dva mjeseca, prenosi Rojters.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da ono što se dogodilo udarac i za vladu i za vlasti i naglasio da niko od ministara do gubernatora nema imunitet kada je riječ o korupciji.

Medvedev je rekao da je potrebno sprovesti veoma podrobnu istragu, ali i naglasio da mu je potpuno neshvatljivo to što se dogodilo.

Uljukajev se ranije dana pojavio pred sudom gdje je odbacio optužbe da je primao mito, prenosi agencija Tas s.

Agencija navodi i da kancelarija tužioca podržava zahtjev da se on stavi u kućni pritvor, prenosi Tas s.

"Namjeravam da u potpunosti sarađujem sa istražiteljima", rekao je Uljukajev pred sudom.

Njegov advokat je rekao da nema dokaza da je Uljukajev primao mito, dok medij prenose, pozivajući se na meterijale iz suda, da su dva svjedoka svjedočila protiv njega.

Uljukajev je uhapšen danas nakon što je na djelu uhvaćen prilikom primanja mita u iznosu od dva miliona dolara, a ruski premijer Dmitrij Medvedev je u razgovoru sa predsjednikom Vladimirom Putinom zatražio opsežnu istragu.

"Pričamo o iznuđivanju mita, zajedno sa prijetnjama upućenim predstavnicima (ruske većinski državne naftne kompanije) 'Rosnjeft'. Uljukajev je uhvaćen na djelu prilikom primanja novca", rekla je za TAS S portparolka ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Ona je prethodno ovoj agenciji izjavila da je Istražni komitet pritvorio ministra Uljukajeva pod sumnjom da je primio dva miliona dolara kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o "Rosnjeftovoj" kupovini 50 odsto dionica koje ruska država ima u naftnoj kompaniji "Bašnjeft".

Uljukajev je bio pod prismotrom Ruske federalne službe bezbjednosti (FSB) posljednjih godinu dana, prenose RIA novosti.

Petrenkova je dodala da istražitelji planiraju da uskoro zvanično optuže Uljukajeva i zatraže njegovo zadržavanje u pritvoru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije izjavio da su optužbe protiv Uljukajeva "veoma ozbiljne" i da "zahtijevaju veoma ozbiljne dokaze".

"Noć je, ne znam da li je ovo javljeno predsjedniku (Putinu)", rekao je Peskov.

Iz kabineta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u međuvremenu je saopšteno da je on upoznat sa pritvaranjem Uljukajeva i navedeno da je Medvedev razgovarao o ovome sa Putinom, založivši se za opsežnu istragu.

Rojters navodi da je Uljukajev najviši ruski državni zvaničnik koji je uhapšen još od raspada Sovjetskog Saveza od 1991. godine.

Ukoliko se dokaže da je kriv, Ulajkajevu prijeti novčana kazna (od 80 do 100 odsto sume kojom je bio podmićen), ali i mogućnost zatvora u trajanju od 8 do 15 godina.

Medvedev imenovao vršioca dužnosti ministra ekonomije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev imenovao je danas zamjenika ministra ekonomije Jevgenija Jelina za vršioca dužnosti ministra ekonomije nakon što je njegov šef Aleksej Uljukajev pritvoren zbog optužbi za primanje mita, izjavila je portparolka predsjednika ruske vlade.

Bonus video: