"PROPAGANDA, ŠPIJUNAŽA, SUBVERZIJA, SAJBER NAPADI"

Direktor MI5: Rusija sve agresivnija u suprotstavljanju Zapadu

On je naveo da je "Rusija decenijama prikrivena prijetnja" a da su joj sada na raspolaganju sve brojnije metode u postizanju tih ciljeva
78 pregleda 6 komentar(a)
Endru Parker, Foto: Www.mi5.gov.uk
Endru Parker, Foto: Www.mi5.gov.uk
Ažurirano: 01.11.2016. 08:35h

Direktor britanske bezbjednosne službe MI5 Endru Parker uporozorio je danas da na "sve agresivnije" metode Rusije u suprotstavljanju Zapadu.

Parker je u intervjuu Gardijanu, prvom koji je jedan aktuelni šef MI5 dao u istoriji te službe, rekao da Moskva "vodi sve agresivniju vanjsku politiku, uključujući propagandu, špijunažu, subervizije i sajber napade".

"Rusija danas operiše širom Evrope i u Velikoj Britaniji. Posao MI5 je da tome stane na put", rekao je Parker.

Prema njegovim mišljenju, Rusija sve više zauzima antizapadni stav i "u te svrhe pribjegava netradicionalnim metodama".

"To možemo da vidimo u njenom djelovanju u Ukrajini i Siriji", smatra direktor britanske službe bezbjednosti.

On je naveo da je "Rusija decenijama prikrivena prijetnja" a da su joj sada na raspolaganju sve brojnije metode u postizanju tih ciljeva.

Povodom odluke o pristanku na intervju Gardijanu, Parker je rekao da u svijetu koji se mijenja i služba mora da se mijenja. "Imamo odgovornost da govorimo o svom poslu i da objasnimo šta radimo", kazao je Parker.

On je naveo da je u posljednje tri godine osujećeno 12 planiranih terorističkih napada džihadista, kao i da u Velikoj Britaniji živi oko 3.000 "nasilnih ekstremista, većinom Britanaca".

Parker je takođe odbacio tvrdnje da će izlazak Britanije iz Evropske unije uticati na saradnju britanske i evropskih obavještajnih službi.

Preporučujemo za Vas