NASIO NA PRIČU O PRDODAJ BRODOVA ZA DOLAR

Poljski ministar "trolovan" o mistralima, a od Rusije traži objašnjenje

"Nikakve medijske priče ni tvitovi ne mijenjaju suštinu stvari da ti brodovi u rukama Rusije mijenjaju odnos snaga na Baltiku i Crnom moru. Situacija je danas tako napeta da Poljska mora da dobije jasnu izjavu", kazao je Maćerevič
0 komentar(a)
Antoni Maćerevič, Foto: Reuters
Antoni Maćerevič, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2016. 09:58h

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič nasio je na glasine ruskih "trolova", kada je kao gotovu stvar prenio ove sedmice neprovjerene glasine da je Egipat prodao Rusiji za simbolični dolar dva ratna broda "mistral" koje je kupio od Francuske.

Maćerevič je sada zatražio od ruskih vlasti zvanično objašnjenje da li do tih brodova koje im nije prodala Francuska pokušavaju zaista da dođu.

"Nama je potrebno da bude apsolutno jasno da li Kremlj nastoji da dođe do tog oružja i da li želi da promijeni ravnotežu snaga u Baltičkom i Crnom moru ili ne. Nužna nam je jasna izjava ruske strane da li teži da nabavi te brodove ili je potpuno odustala", kazao je Maćerevič, javljaju danas poljski mediji.

Poljski ministar rekao je da nikakvi komentari na tviteru i u medijima kojima su i Egipat i Rusija kao potpunu budalaštinu i besmislicu demantovali Maćerevičeve tvrdnje da su brodovi prodati Rusiji neće promijeniti suštinu stvari.

"Nikakve medijske priče ni tvitovi ne mijenjaju suštinu stvari da ti brodovi u rukama Rusije mijenjaju odnos snaga na Baltiku i Crnom moru. Situacija je danas tako napeta da Poljska mora da dobije jasnu izjavu", kazao je Maćerevič.

Poljski ministar odbrane, najbliži saradnik i čovjek od poverenja lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog u četvrtak je na pitanje poslanika u poljskom parlamentu potvrdio kao istinite, i to navodno dokazanu obavještajnim povjerljivim informacijama koje on lično zna, glasine o tome da je Egipat prodao Rusiji dva broda "mistral" koja nije htjela da joj proda Francuska.

Kada su poljski mediji pošli tragom priče i objavili da je o prodaji "mistrala" javio prvo neki Rus na Tviteru ali vijest nije preuzeo nijedan od ozbiljnih ni ruskih ni zapadnih medija već samo sumnjivi ruski sajtovi, a zvanični demantij stigao je i iz Kremlja i od egipatske ambasade u Moskvi, Maćerevič je kazao da je dobro što se Rusija povukla jer vidi da sebi ne može baš sve da dopusti.

Poljsko Ministarstvo odbrane zatražilo je iznenada u subotu da te informacije o kojima je Maćerevič pričao kao o pouzdanim i provjerenima obavještajnim podacima sada zvanično razjasni Rusija i tako posredno priznala da transakcije s "mistralima" nije bilo.

"Očekujemo jasan stav Rusije da li je odustala od te kupovine. U interesu je bezbjednosti Poljske da Rusija ne dođe u posjed najsavremenijih desantnih brodova klase 'mistral'", saopštila je portparolka poljskog Ministarstva odbrane Katažina Jakubovska, a sada je jasnu izjavu zatražio i sam Maćerevič.

"Uznemirava me činjenica da poljski ministar odbrane informacije o tajanstvenim događajima preuzima od ruskih trolova. To bi sve bilo smiješno kada ne bi bio u pitanju ministar odbrane. U SAD ima mnogo ljudi koji misle da je Barak Obama gušter iz kosmosa. Ali ni u jednoj normalnoj državi takvim stvarima se ne bavi Ministarstvo odbrane. Takve ljude okruže negom i nastoje da im pomognu u njihovom teškom psihičkom stanju. Uznemirujuće je da čovek koji odgovara za odbranu Poljske može da bude tako podložan za prihvatanje takvih gluposti", kazao je povodom Maćereviča poslanik opozicije Mihal Kaminjski.

On je apelovao na poslanike vladajuće stranke da konačno učtivo objasne ministru odbrane da ne može da veruje u sve što se pojavi na internetu.

Preporučujemo za Vas