MOGUĆE NOVE MJERE PROTIV DAMASKA

Mogerini kontra Britanije i SAD: EU ne razmatra sankcije protiv Rusije zbog Sirije

"Ne mislim da bi bilo od koristi da sada satima diskutujemo o tome kako i kada ćemo odlučiti da Rusiji uvedemo sankcije", rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2016. 12:02h

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da EU ne razmatra sankcije protiv Rusije zbog njene uloge u Siriji, ali je napomenula da su moguće nove mjere protiv ruskog saveznika - Damaska, javlja AFP.

"To nije predložila nijedna država članica", rekla je Mogerini odgovarajući na pitanje o eventualnim koracima protiv Moskve, a to je izjavila uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu koji će biti posvećen sirijskoj krizi.

Mogerini je napomenula da EU, s druge strane, razmatra moguće proširenje sankcija protiv sirijske vlade.

Njeni komentari su u suprotnosti sa upozorenjem koje su SAD i Britanija uputile u nedjelju da zapadni saveznici razmatraju nametanje sankcija Siriji i Rusiji zbog opsade Alepa, primjećuje AFP, dodajući da mnoge zemlje članice EU ne žele da, poslije uvođenja pogubnih sankcija Moskvi zbog krize u Ukrajini, dodatnim sankcijama stvari učine još gorim.

"Ne mislim da bi bilo od koristi da sada satima diskutujemo o tome kako i kada ćemo odlučiti da Rusiji uvedemo sankcije", rekao je danas ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

On smatra, kako kaže, da konsenzus neće biti postignut i vjeruje da sada nije pravi trenutak za to, te da bi to bilo kontraproduktivno.

Drugi, međutim, ukazuju da je imperativ povećati pritisak na Rusiju i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kako bi se zaustavilo krvoproliće u drugom najvećem sirijskom gradu, Alepu.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson, koji se sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem sastao u nedjelju uveče, rekao je da bi događaji u Alepu "trebalo da posrame čovječanstvo" i da bi današnji razgovori trebalo da se fokusiraju na to "kako zadržati pritisak na Asadov režim i one koji mu povlače konce - Ruse".

Njemački "Frankfurter algemajne zontagscajtung" pisao je juče da će se njemačka kancelarka Angela Merkel založiti kod ostalih članica EU za pooštravanje sankcija protiv Rusije zbog njene uloge u ratu u Siriji.

Tema sankcija protiv Moskve trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Evropskog savjeta u četvrtak i petak, prenosi FAZ, pozivajući se na krugove bliske kancelarki.

Američki predsjednik Barak Obama obećao je Merkelovoj u telefonskom razgovoru podršku za "oštru reakciju", ako se Evropljani dogovore oko sankcija.

Kako se dodaje, razmatraju se nove sankcije u avioindustriji ili u oblastima koje pogađaju rusko ministarstvo odbrane.

SAD i EU su već uvele ekonomske i druge sankcije Rusiji zbog Krima 2014. godine.

Što se Sirije tiče, EU je toj zemlji već uvela opsežne sankcije, uključujući embargo na naftu i oružje, uz ograničenja za više od 200 sirijskih pojedinaca i 70 entiteta, podsjeća francuska agencija.

Štajmajer skeptičan

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da je Berlin skeptičan u pogledu nametanja sankcija Rusiji zbog Sirije, javlja Tas s.

"Ne vidim kako bi potencijalne sankcije, uprkos nekom dugoročnom mogućem uticaju, olakšao dostavljanje pomoći sirijskom narodu", rekao je Štajnmajer novinarima uoči početka sastanka šefova diplomatija EU u Luksemburgu koji je posvećen sirijskoj krizi.

"Nisam jedini koji je skeptičan u vezi sa sankcijama u tom pogledu", dodao je njemački ministar.

Preporučujemo za Vas