Španci danas ponovo na izborima: Hoće li formirati Vladu?

Lider Narodne partije Marijano Rahoj je priznao pred kraljem da nema dovoljnu podršku rivalskih stranaka da formira manjinsku vladu
0 komentar(a)
Španija, izbori, Foto: Reuters
Španija, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2016. 07:52h

Španci danas poslije šest mjeseci ponovom izlaze na izbore kako bi omogućili formiranje nove vlade.

Oni će ponovo glasati u pokušaju da prevaziđu politički zastoj nakon izbora u decembru kada ni jedna stranka nije dobila dovoljno glasova da sama formira vladu niti uspjela da formira koaliciju do isteka roka 2. maja.

Kralj Felipe VI je zato zatražio od birača da se vrate na birališta, prenosi AP.

Najviše glasova na parlamentarnim izborima 20. decembra dobila je Narodna stranka ali ne dovoljno za većinu od 176 poslanika u Donjem domu parlamenta od 350 mjesta. Bio je to najgori rezultat te stranke za posljednjih 26 godina.

Lider Narodne partije Marijano Rahoj je priznao pred kraljem da nema dovoljnu podršku rivalskih stranaka da formira manjinsku vladu i koaliciju i odbio da bude mandatar.

Lider drugoplasiranih Socijalista Pedro Sančes je nakon toga pokušao da formira vladu obezbijedivši sporazum sa centrističkom strankom Sijudadanos (Građani) ali to mu nije bilo dovoljno za većinu.

Krajnje ljevičarski Podemos (Mi možemo) osujetio je njeov pokušaj odbivši da mu se pridruži ili da se uzdrži prilikom glasanjja o nepovjerenju.

Izbori se održavaju u trenutku kada su biračani nezadovljni zbog visoke nezaposlenosit, političke korupcije i mjera štednje, a posebno zbog smanjenih izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje kojim se građani ponose.

Bonus video: