Najveće ratne igre od hladnog rata

Pod komandnom palicom poljskog general-pukovnika Mareka Tomažickija, vježba uključuje 14000 američkih vojnika, 12000 poljskih, 800 britanskih dok su ostali iz država koje nijesu članice NATO, navodi „Gardijan“
76 pregleda 26 komentar(a)
tenk armija vojska, Foto: Guardian.co.uk
tenk armija vojska, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 07.06.2016. 07:15h

Najveće ratne igre u istočnoj Evropi od završetka Hladnog rata počele su juče u Poljskoj u očiglednom pokušaju NATO-a i partnerskih država da demonstriraju svoju snagu kao odgovor na zabrinutost zbog sve agresivnijih akcija Rusije.

Desetodnevnu vojnu vježbu, u kojoj učestvuje 31000 vojnika i hiljade vozila iz 24 države podržavaju NATO saveznice u regionu, mada odbrambeni eksperti upozoravaju da bi i najmanji incident mogao izazvati ofanzivnu reakciju Rusije.

Ataše za odbranu u jednoj evropskoj ambasadi u Varšavi kazao je za „Gardijan“ da bi „košmarni scenario“ vježbe nazvane Anakonda-2016 bio „incident ili grešku koju bi Rusi protumačili, ili odlučili da protumače, kao ofanzivnu akciju“.

Ruski avioni redovno krše vazdušni prostor nordijskih država, a u aprilu su spektakularno protutnjali u blizini američkog razarača USS Donald Kuk u Baltičkom moru.

Vježba, koju su američki i poljski zvaničnici formalno započeli blizu Varšave, smatra se testom saradnje između savezničkih komandi i vojnika u reagovanju na vojne, hemijske i sajber prijetnje.

To predstavlja najveće kretanje stranih savezničkih trupa u Poljskoj poslije rata. Prvi put od kako je počela nacistička invazija Poljske, koja je bila pod sovjetskom okupacijom, 22. juna 1941. godine, njemački tenkovi će preći tu zemlju od zapada do istoka.

Pod komandnom palicom poljskog general-pukovnika Mareka Tomažickija, vježba uključuje 14000 američkih vojnika, 12000 poljskih, 800 britanskih dok su ostali iz država koje nijesu članice NATO, navodi „Gardijan“.

Multinacionalne operacije koje su do sada najavljene obuhvataju iskakanje 2000 padobranaca iznad sjevera Poljske u utorak, izgradnju mosta koji treba da izdrži prelaz 300 vozila preko rijeke Vistula, kao i simulaciju noćnog napada u kojem je predviđeno učešće 35 helikoptera.

Marsin Zaborovski, poljski odbrambeni analitičar u Centru za evropsku političku analizu u Varšavi je kazao: „U Poljskoj na ovu vježbu gledamo kao na mjeru umirivanja od strane SAD i NATO.

Odbrambene potrebe centralne i istočne Evrope su realne. Razmjer i cifre Anakonde-2016 ne mogu da se porede sa onima ruskih vježbi koje se konstantno odvijaju odmah preko granice.

Međutim, Zaborovski je takođe priznao da je atmosfera u kojoj se odvija vježba „napeta i da su incidenti mogući“.

Anakonda-2016 je uvod za NATO samit u Varšavi 8-9. jula, gdje se očekuje dogovor o pozicioniranju značajnog broja vojnika i opreme u Poljskoj i baltičkim državam.

Odvija se u roku od par nedjelja od kako su SAD prešle na moćni balistički raketni štiti u Deveselu u Rumuniji, u okviru „odbrambenog kišobrana“ za koji Vašington tvrdi da će se protezati od Grenlanda do Azorskih ostrva.

Prošlog mjeseca, počeli su građevinski radovi na sličnoj bazi za raketno presrijetanje u Režikovu, selu na sjeveru Poljske.

Anakonda-2016 dolazi u osjetljivo vrijeme za poljsku vojsku, nakon otpuštanja ili primoravanja da odu u penziju četvrtine generala od kako je nacionalistička stranka Zakon i pravda došla na vlast u oktobru prošle godine.

Otpuštanja najviših oficira je bilo toliko da poljske oružane snage nedavno nijesu mogle da nađu general-majora za NATO multinacionalni komandni centar.

Upućeni kažu da je moral pao na najniži nivo od kako je imenovan Antoni Makijerevič za ministra odbrane. Profesionalni vojnici su naročito zabrinuti zbog nejasnoća u vezi sa formiranjem i ulogom teritorijalne vojske od 17 brigada, koja je djelimično sastavljena od članova poljskih streljačkih klubova i paravojnih grupa, od kojih su pojedine povezane sa rasističkim fudbalskim huliganima.

Dvije ove dobrovoljačke brigade treba da pomažu profesionalnoj vojsci za vrijeme Anakonde. Vojni izvori su za „Gardijan“ kazali da političari nemaju dugoročnu viziju za ove dobrovoljce.

Jedan zapadni odbrambeni ekspert je potvrdio da postoji zabrinutost zbog mogućeg uplitanja vlade u poljsku vojsku. „Poljska uživa veliko poštovanje na međunarodnom planu. U posljednjih 15 godina, potrošili su dosta novca i stvorili jednu od najboljih armija u regionu. Mnogo su se žrtvovali u Avganistanu. Izgubili su 40 vojnika. Nije baš najjasnije šta to vlada smatra da treba poboljšati“, kazao je ekspert.

Lavrov poručio Fincima da će Rusija odgovoriti na pojačane NATO aktivnosti u baltičkom regionu

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je juče svom finskom kolegi da će Kremlj preduzeti mjere kako bi odgovorio na pojačanu NATO aktivnost u baltičkom regionu, jasno stavljajući do znanja da ne gleda blagonaklono na činjenicu da je Helsinki domaćin savezničkih vježbi.

Lavrov je ove komentare iznio juče na konferenciji za novinare u Moskvi kojoj je prisustvovao sa finskim kolegom Timom Soinijem. NATO je juče započeo Baltops 16, godišnju pomorsku vježbu, koja se ove godine prvi put održava na finskoj teritoriji.

„Ne krijemo naš negativni stav prema kretanju NATO vojne infrastrukture ka našim granicama, kao ni na uvlačenje novih država u vojne aktivnosti bloka“, kazao je Lavrov novinarima. „Pozvaćemo se na suvereno pravo Rusije da garantuje svoju bezbjednost mjerama proporcionalnim sadašnjim rizicima. Uvjeren sam da naši finski prijatelji i susjedi to razumiju“. Lavrov koji je kazao da ne vidi prijetnje u baltičkom regionu koje bi opravdale militarizaciju te oblasti, nije želio dalje da elaborira.

Soini je na istoj konferenciji za novinare kazao da vojne vježbe, poput one koja je počela juče, pomažu u jačanju vojnih kapaciteta Finske, koja nije članica NATO, i da „nijesu usmjerene protiv nikoga“.

Bonus video: