Savčenko: Boriću se za oslobođenje svih Ukrajinaca koji se nalaze u ruskom pritvoru

Ruska televizija RT javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da su dva ruska vojnika uhašena u Ukrajini oslobođeni i da su poletjeli za Rusiju
0 komentar(a)
Nađa Savčenko, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Nađa Savčenko, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2016. 14:14h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret o pomilovanju ukrajinske pilotkinje Nađe Savčenko koja je, poslije oslobađanja, stigla u Kijev.

Savčenko oslobođena je danas iz ruskog zatvora, a bila je osuđena na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu dvojice ruskih novinara, podsjetile su agencije.

Putin je rekao da je odlučio da oslobodi Savčenko nakon što su rođaci ruskih novinara, za čiju je smrt na istoku Ukrajine ona optužena, tražili od njega da je pomiluje. Putin je to izjavio na nacionalnoj televiziji, gdje je prikazan kako se sastaje sa dvijema mladim ženama koje su predstavljene kao rođake dva ruska novinara koji su ubijeni u minobacačkom napadu na istoku Ukrajine u junu 2014, prenosi AP.

Savčenko je obećala po povratku u Ukrajinu poslije dvije godine provedene u ruskom zatvoru da će se boriti za oslobođenje svih Ukrajinaca koji se nalaze u ruskom pritvoru, prenose agencije. "Učiniću sve što je moguće kako bi svaka osoba koja sjedi u zatvoreništvu bila oslobođena", rekla je Savčenko novinarima po povratku u Ukrajinu, pošto je oslobođena putem razmene zarobljenika.

"Predsjednički avion sa ukrajinskim herojem Nađom Savčenko je sletio", objavio je ranije danas na Tviteru ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Ruske vlasti su pustile Savčenkovu, koja je u Rusiji bila osuđena na 22 godine zatvora, na slobodu u zamjenu za dvojicu ruskih državljana Jevgenija Jerofejeva i Aleksandra Aleksandrova koji su se nalazili u zatvoru u Ukrajini,

Njih je u aprilu sud u Kijevu osudio na 14 godina zatvora zbog terorističkih aktivnosti.

Kremlj je potvrdio da su Jerofejev i Aleksandrov stigli u Rusiju.

I Jerofejev i Aleksandrov, za koje Kijev tvrdi da su ruski vojnici, negiraju zločine za koje su osuđeni.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je prošlog mjeseca rekao da se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio o oslobođenju Savčenkove i nagovjestio da će ona biti razmijenjena za dva ruska vojnika.

EU i Njemačka pozdravili oslobađanje Savčenko

Evropska unija i Njemačka pozdravile su danas oslobađanje Savčenko.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je istakla da je oslobađanje Savčenko "dugoočekivana dobra vijest".

"Nađa Savčenko je slobodna i ponovo je u Ukrajini. Dugoočekivana dobra vest koju EU proslavalja zajedno s njenom zemljom", objavila je Mogerini na Tviteru.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer je naveo da je srećan što je Savčenko oslobođena i što joj je omogućeno da se vrati svojoj porodici u Ukrajinu, prenio je AFP.

Štajnmajer je trenutno i predsjedavajući Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju.

Bonus video: