Putin: Kosmodrom Vostočni je dokaz da spoljašnji i unutrašnji problemi ne smetaju

"Ne radi se čak ni o samom lansiranju, već o tome što smo pustili u rad novi kosmodrom. To samo po sebi predstavlja ogroman korak u razvoju cijele zemlje, a ne samo raketno-kosmičke oblasti", naglasio je Putin, prenosi Sputnjik
54 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2016. 07:42h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je stavljanje u rad kosmodroma "Vostočni" važan korak u razvoju cijele zemlje i dokaz da spoljašnji i unutrašnji problemi ne smetaju tom razvoju.

Raketa Sojuz 2 koja u orbitu oko Zemlje odnijela tri naučna satelita, uspješno je prekjuče npoletjela s novog ruskog kosmodroma Vostočni.

Putin je dodao da su pri izgradnji kosmodroma uzeta u obzir sva svjetska iskustva u toj oblasti.

"Ne radi se čak ni o samom lansiranju, već o tome što smo pustili u rad novi kosmodrom. To samo po sebi predstavlja ogroman korak u razvoju cijele zemlje, a ne samo raketno-kosmičke oblasti", naglasio je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je izrazio nadu da će se ostvariti sve što je planirano.

"A ovo je samo prva faza. Sljedeći korak je lansiranje brodova teške klase, a zatim i superteške klase koji su namijenjeni za istraživanje Mjeseca i planeta Sunčevog sistema. Odatle će se vršiti lansiranja brodova sa posadom", rekao je on.

"Za Rusiju, koja je jedan od lidera u raketno-kosmičkoj oblasti, nepostojanje sopstvenog kosmodroma širokih mogućnosti, jednostavno je nedopustivo", dodao je Putin.

Bonus video: