Čelik: Nisam naredio da ubiju ruskog pilota, već da ga zarobe, neka me pozovu u SSSR

On je kazao da su to bila čudovišta sa mitraljezima u rukama, zločinci, koji su ubili te pilote koji su imali djecu, žene, očeve i majke, ali je dodao i da treba sagledati i drugu stranu jer je svaki od tih koji su pucali u ratu izgubio nekog rođaka, a postoje i oni koji su izgubili cijele porodice
5 komentar(a)
Alparslan Čelik, Foto: Twitter
Alparslan Čelik, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.04.2016. 06:40h

Turski državljanin Alparslan Čelik, koji je osumnjičen za ubistvo ruskog pilota Su-24, na sudu je izjavio da nije naredio da se na njega puca već da se zarobi, rekao je Čelikov advokat Murat Ustundag.

"Na prvom video-snimku koji je obišao društvene mreže može da se čuje kako sam naredio da ne pucaju na pilota, a nakon što su se čuli pucnji počeo sam da vičem kako ga treba zarobiti. Oni koji su bili u mojoj blizini takođe su vikali da prestanu da pucaju. Moje naređenje nije bilo da se pilot ubije već da se zarobi", navodi se u Čelikovoj izjavi, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u trenutku kada je oboren avion, njegova jedinica je izvlačila mrtve i ranjene borce ispod ruševina, prenosi Sputnjik.

"Međutim, naravno da sva odgovornost za ubistvo pilota leži na meni i ja sam dužan da odgovaram za to što se tamo dešavalo", rekao je on.

Čelik je u svojoj izjavi rekao da je veoma tužan zbog svega što se dogodilo, a Rusiju je nazivao Sovjetskim Savezom.

"Neka me pozovu u SSSR, neka me pozovu u ambasadu, ja ću sa zadovoljstvom tamo da odem i sve da ispričam. Za sve ću da odgovaram. Mi vjerujemo da se sve loše na kraju završi dobrim. Na snimku se moglo vidjeti kako se dva bespomoćna pilota padobranom spuštaju na zemlju, što znači da ih je veoma lako bilo zarobiti, međutim, sa svih strana je na njih pucano", ispričao je on.

On je kazao da su to bila čudovišta sa mitraljezima u rukama, zločinci, koji su ubili te pilote koji su imali djecu, žene, očeve i majke, ali je dodao i da treba sagledati i drugu stranu jer je svaki od tih koji su pucali u ratu izgubio nekog rođaka, a postoje i oni koji su izgubili cijele porodice.

Čelik ne može biti izručen Rusiji jer tursko zakonodavstvo to ne dozvoljava, rekao je Ustundag.

Istovremeno, kako je rekao, Rusija može da učestvuje u sudskom procesu koji će biti vođen protiv Čelika u Turskoj.

Bonus video: