Rusi hapse članove sekte protjerane iz Crne Gore

Ruski istražni organi saopštili su da je u toku provjera više od 40 građana Rusije povezanih sa japanskom sektom, a koji su nedavno protjerani iz Crne Gore
120 pregleda 6 komentar(a)
Aum Šinrikjo, Foto: Wikipedia.com
Aum Šinrikjo, Foto: Wikipedia.com
Ažurirano: 06.04.2016. 12:43h

Ruska policija je Sankt Peterburgu uhapsila deset ljudi koji se osumnjičeni da su članovi japanske sekte Aum Šinrikjo (Vrhovna istina sudnjeg dana).

TASS izvještava da je policija akciju izvela 5. aprila, a portparol ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markin je agenciji kazao da je pokrenuta istraga o aktivnostima grupa koja sprovodi "nasilje protiv građana i šteti njihovom zdravlju".

Drugi ruski mediji javljaju da su racije izvedene na 25 lokacija u Moskvi i Sankt Peterburgu ove nedjelje.

Ruski istražni organi saopštili su da je u toku provjera više od 40 građana Rusije povezanih sa japanskom sektom, a koji su nedavno protjerani iz Crne Gore.

Ta sekta je još od 1995. godine zabranjena u Rusiji.

Pripadnici Posebne jedinice policije iz danilovgradskog hotela Perjanik 25. marta izveli su 58 stranih državljana, saslušali u svojstvu građana i nakon toga pustili na slobodu.

Iz Specijalnog tužilaštva saopštili da su oni formirali taj predmet - zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela.

Aum šinrikjo je sekta koja je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine, kada je ubijeno 13, a povrijeđeno 5 hiljada ljudi.

"Naše diplomate sarađuju sa ruskim kolegama i bezbjednosnim agencijama sa ciljem prikupljanja informacija o aktivnostima kulta",kazao je sekretar glavnog kabineta Japana, Jošihide Suga.

Bonus video: