Štampano izdanje Independenta otišlo u istoriju

U posljednjem uvodniku Independenta piše kako ćemo se sjećati njegovog "smjelog prelaza" na 100-postotni digitalni format kao "primjera koji trebaju da slijede ostale novine u svijetu"
0 komentar(a)
Indepedent, Foto: Twitter.com
Indepedent, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 26.03.2016. 10:30h

Zaposlenici u britanskom dnevniku Independent čija je prodaja u velikom padu već nekoliko godina, pustili su u petak posljednji put u štampu novine koje se spremaju da u potpunosti pređu na digitalni format.

Novinari dnevnika osnovanog prije nešto manje od 30 godina objavili su slike na društvenim mrežama koje prikazuju ekipe novinara kako lupkaju po stolovima što predstavlja tradicionalni pozdrav pri odlasku kolege.

U posljednjem uvodniku Independenta piše kako ćemo se sjećati njegovog "smjelog prelaza" na 100-postotni digitalni format kao "primjera koji trebaju da slijede ostale novine u svijetu".

"Danas su se zaustavili naše rotacione mašine i uskoro više neće biti gužvanja papira", nastavlja se u uvodniku.

"Ali, dok se jedno poglavlje zatvara, drugo se otvara i duh Independenta nastaviće da se širi".

Vlasnik dnevnika, Britanac ruskog porijetla Evgeni Lebedev, koji je prošlog mjeseca najavio kraj štampanog izdanja novina, napisao je da se novinarstvo "potpuno promijenilo" te da se Independent mora "takođe promijeniti".

Independent je nastao u oktobru 1986. godine. Nekada je izlazio u više od 420.000 primjeraka dnevno, dok u posljednje vrijeme nije uspijevao da proda više od 40.000 primjeraka.

Godine 2003. dnevnik je vodio kampanju protiv britanske intervencije u Iraku.

Bonus video: