Irska: Nijedna partija neće osigurati dovoljnu većinu

Veći broj poslanika bi mogli da dobiju opozicioni kandidati, koji su bili glasni kritičari nepopularnih, ali uspješnih mjera štednje
0 komentar(a)
Irska izbori, Foto: Reuters
Irska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2016. 11:24h

U Irskoj su danas počeli parlamentarni izbori na kojima, prema istraživanjima, nijedna partija vjerovatno neće osvojiti dovoljnu većinu da formira vladu.

Premijer Irske Enda Keni pozvao je glasače da podrže njegovu koalicionu vladu da vodi zemlju i narednih pet godina, tvrdeći da zaslužuje još jedan mandat zbog unaprjeđenja tržišta rada i ekonomskog oporavka.

Istraživanja sprovedena tokom tronedjeljne izborne kampanje pokazuju da će Kenijeva partija Fine Geil osvojiti najviše glasova, ali da će njen koalicioni partner Laburistička partija vjerovatno pretrpjeti velike gubitke.

Veći broj poslanika bi mogli da dobiju opozicioni kandidati, koji su bili glasni kritičari nepopularnih, ali uspješnih mjera štednje.

Prema ocjeni analitičara, vladajuća partija bi poslije današnjih izbora mogla da dođe u situaciju da formira koaliciju s višedecenijskim protivnikom, partijom Fiana Fejl, za koju se procjenjuje da će biti na drugom mjestu po broju osvojenih glasova.

Obje partije su isključile mogućnost saradnje.

Bonus video: