Duda: Poljska neće slati vojnike u borbu protiv ID, ali imajmo na umu da smo članica NATO

"Ukoliko želimo da nas ozbiljno tretiraju u NATO, ukoliko želimo da naša očekivanja budu poštovana, moramo da razumijemo da druge NATO članice takođe imaju svoje strahove i interese u drugim djelovima Evrope i svijeta", dodao je poljski predsjednik
69 pregleda 3 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2016. 18:23h

Poljska najvjerovatnije neće poslati svoje vojnike u borbu protiv Islamske države (ID), izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda.

Ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič rekao je u srijedu da će se ova država priključiti borbi protiv ID, iako je nagovijestio da će opseg njenog angažovanja zavisiti od odgovora NATO na pojačane vojne aktivnosti Rusije na istočnim granicama Alijanse.

"Možda su neke izjave previše tumačene. Danas apsolutno ne postoje takve odluke. To su otvorena pitanja o kojima ćemo razgovarati na forumu NATO", rekao je Duda na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu na pitanje o izjavama ministra odbrane, prenijela je agencija PAP.

"Ja sam najdalje moguće od bilo kakve odluke da pošaljem poljske vojnike bilo gdje. Ali imajmo na umu da smo mi članica NATO", kazao je poljski predsjednik.

"Ukoliko želimo da nas ozbiljno tretiraju u NATO, ukoliko želimo da naša očekivanja budu poštovana, moramo da razumijemo da druge NATO članice takođe imaju svoje strahove i interese u drugim djelovima Evrope i svijeta", dodao je on.

Duda je istakao da bi volio da vidi stalno prisustvo snaga NATO i opreme u Poljskoj, ali da bi to angažovanje moglo da bude "rotirajuće prirode".

"Ta rotacija morala bi da bude takvog intenziteta da bi u praksi to značilo stalno (prisustvo)", naveo je Duda.

Varšava, koja će biti domaćin samita NATO u julu, u više navrata je tražila veće prisustvo snaga NATO na svom tlu, i svojih susjeda, ukazujući da bi to bio snažan odgovor na rusko djelovanje u istočnoj Ukrajini, podsjetio je Rojters.

Bonus video: