Poljski ministar odbrane optužio Njemačku da zbog nje nema baze NATO

Po ocjeni poljskog ministra odbrane, samit NATO 8. i 9. jula u Varšavi biće zato veoma važan
6 komentar(a)
Nato, Foto: Beta/AP
Nato, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.01.2016. 08:24h

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je da će Poljska na samitu NATO u julu u Varšavi zahtjevati razmještanje baza NATO na svojoj teritoriji i optužio Njemačku da svojim vetom da se saveznička infrastruktura širi i na postkomunističke članice, ka ruskim granicama, pravi Poljskoj ogromne probleme, javljaju poljski mediji.

"U slučaju Poljske, tu je na snazi njemački veto koji nam pravi ogromne probleme. Nadam se da posljednji dogadjaji neće doprinijeti da veto ostane, već da će biti ukinut", kazao je Maćerevič poljskom ultra katoličkom Radiju Marija.

Novi poljski ministar odbrane, koji zastupa oštar kurs prema Rusiji i glavni je zagovornik teorije zavjere da poljski predsjednik Leh Kačinjski nije stradao u slučajnoj avionskoj nesreći prije šest godina u Smolensku već da je na njega atentat izvršila i oborila avion namjerno Rusija, objasnio je da je za Poljsku jako važno da kao zemlja prva na udaru eventualnog agresora (Rusije), može da preduzme sve za svoju odbranu, pa tako i da odluči da će u njoj biti baze NATO.

"Nas može da zatrpa lavina agresora. Mi moramo da imamo mogućnost da odlučujemo o sredstvima odbrane, uključujući tu i razmještanje vojske naših saveznika koji će podržati našu bezbjednost, ukoliko to nađemo za shodno", rekao je Maćerevič.

Po ocjeni poljskog ministra odbrane, samit NATO 8. i 9. jula u Varšavi biće zato veoma važan.

"Na samitu u Varšavi biće donijeta odluka da li je Poljska normalna, ravnopravna članica NATO i da li i za Poljsku važe isti principi kao za Njemačku, Francusku, Belgiju, Holandiju i druge zemlje, ili se prema nama ponašaju kao prema članovima niže kategorije. Riječ je o tome da se u našoj zemlji razmjeste baze NATO ili američke, u svakom slučaju da stalno budu prisutni vojnici drugih armija NATO", rekao je ministar.

Maćerevič je, takodje, saopštio da će u proljeće početi izgradnja baze američkog antiraketnog štita u Redjikovu na sjeveru Poljske.

"To je dio sistema koji je već postavljen u Rumuniji i funkcioniše. I u Redjikovu će početi izgradnja. Još ovog proljeća. To više nije pitanje da li će, nego kada će početi da funkcioniše. Taj štit je neophodan za našu bezbjednost", rekao je poljski ministar odbrane.

Bonus video: