SUSRET SA KAMERONOM

Orban: Ne diskriminisati Mađare kao druge izbjeglice u Britaniji

Ključna sporna tačka je to što Kameron želi da ukine beneficije za migrante iz drugih članica EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji
1 komentar(a)
Viktor Orban, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Viktor Orban, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 17:47h

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je optimista i da će zemlje centralne Evrope postići dogovor sa Velikom Britanijom povodom njenog plana o ograničavanju socijalne pomoći migrantima u Evropi, ali da Mađari ne treba da budu diskiminisani.

Zemlje Višegradske grupe formiraće zajednički stav o refromi beneficija, rekao je Orban nakon razgovora sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, koji boravi u posjeti Budimpešti kako bi ojačao podršku svojim predlozima o reformi EU uoči planiranog referenduma o članstvu Velike Britanije u EU.

Orban je naglasio da Mađarska u potpunosti podržava tri od četiri Kameronova predloga reformi, prenosi Rojters.

Međutim, kako je rekao, pitanje socijalnih beneficija je "teže", a Mađarska ne može da prihavti nikakvu diskriminaciju.

Kameron je rekao da njegov predlog da se ograniče beneficije za migrante iz EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji "ostaje na stolu", ali je otvoren za alternative.

"Treba da tražimo rješenja prije nego kompromise, ali sam uvjeren da možemo da postignemo dogovor", poručio je Kameron.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je ranije danas da razgovori o reformi EU idu dobro i izrazio uvjerenje da će pitanja poput migracije i konkurentnosti biti riješena na način koji zadovoljava Britaniju.

Britanija bi trebalo da se izjasni o ostanku u Uniji na referendumu do kraja 2017. godine, a Kameron pokušava da sa Unijom pregovara o pitanjima koja najviše smetaju Britancima.

Jedno od najspornijih pitanja su beneficije radnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU.

Kameron želi da Unija smanji birokratiju i prenese više ovlašćenja sa Brisela na zemlje članice.

On takođe želi garancije da će Britanija biti zaštićena od veće političke integracije i ekonomskih odluka članica eurozone, što zasada nije sporno.

Ključna sporna tačka je to što Kameron želi da ukine beneficije za migrante iz drugih članica EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji.

To, po mišljenju članica Unije, narušava princip nediskriminacije i slobode kretanja između zemalja EU.