Rusija uvodi zabranu uvoza turskog voća i povrća

Potpredsjednik vlade Igor Šuvalov je kazao da Moskva sada nema namjeru da uvede zabranu na industrijsku robu, ali da Ministarstvo trgovine treba da pripremi spisak robe koja bi bila uvrštena u spisak sankcija
4 komentar(a)
voće i povrće Rusija, Foto: Reuters
voće i povrće Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2015. 13:12h

Rusija će zabraniti uvoz voća i povrća iz Turske, a odluka o tome će stupiti na snagu za nekoliko nedjelja, izjavio je danas potpredsjednik ruske Vlade Arkadij Dvorkovič na savjetovanju sa premijerom Dmitrijem Medvedevom.

"Riječ je o dvije osnovne grupe hrane. Prva je povrće, a druga voće", rekao je Dvorkovič.

Potpredsjednik vlade Igor Šuvalov je kazao da Moskva sada nema namjeru da uvede zabranu na industrijsku robu, ali da Ministarstvo trgovine treba da pripremi spisak robe koja bi bila uvrštena u spisak sankcija.

Naveo je da će turske građevinske kompanije od početka naredne godine morati da dobijaju specijalne dozvole ruske vlade za zaključivanje novih ugovora na teritoriji Rusije.

Medvedev je najavio da sankcije prema Turskoj "mogu biti proširene", i da ove "predstavljaju samo prvi korak".

"Pogledaćemo kako se odvijaju dogadjaji. Imamo mogućnost da u okviru ovlašćenja ustanovljenih ukazom proširimo spisak robe koja će biti zabranjena za uvoz u Rusiju, kao i spisak lica kojima će biti zabranjen ulazak u Rusiju, i da primjenimo druge mjere usmjerene na ograničavanje ili obustavljanje saradnje sa Turskom", kazao je Medvedev.

Medvedev je dodao da će dokument o sankcijama biti objavljen danas.

Dnevnik Vedomosti danas piše, pozivajući se na izvore u ruskoj vladi, da će se Moskva kada je riječ o sankcijama Turskoj rukovoditi u skladu sa promjenama u retorici turskog rukovodstva.

"Ograničenja u trgovini hranom će biti, ali selektivno. Vlada će djelovati veoma oprezno, uzimajući u obzir da su pred nama praznici", rekao je taj izvor lista.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede Rusije, uvoz prehrambenih proizvoda iz Turske je u 2014. godini iznosio 1,7 milijardu dolara. Turska izvozi u Rusiju citruse, paradajz, grožđe, suncokret, manje količine voća i povrća i konditorskih proizvoda, svježu ribu.

Odnosi Moskve i Ankare naglo su zahladnjeli nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Bonus video: