Madrid: Protest protiv učešća Španje u sukobu u Siriji

Rahoj je izjavio da sve odluke moraju da budu dobro promišljene, sa svakog aspekta i dodao da je Madrid u kontaktu sa saveznicima kako bi se izradio jasan plan akcije
3 komentar(a)
protest, Madrid, Foto: Reuters
protest, Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2015. 17:04h

Oko 6.000 ljudi protestovalo je danas u Madridu protiv učešća Španije u konfliktu u Siriji, dok je premijer Marijano Rahoj istakao da neće žuriti sa donošenjem takve odluke.

Demonstranti su uzvikivali parole poput "Ne u rat" i priključili se peticiji koju je pokrenulo desetine umjetnika "Ne u naše ime" a kojom se traži da se Španija ne uključi u sukob u Siriji.

Peticija je dosad prikupila oko 34.000 onlajn potpisa.

Konzervativna španska vlada nastoji da odluku odloži do održavanja izbora u Španiji 20. decembra.

Rahoj je izjavio da sve odluke moraju da budu dobro promišljene, sa svakog aspekta i dodao da je Madrid u kontaktu sa saveznicima kako bi se izradio jasan plan akcije.

Rahojeva Narodna partija svjesna je činjenice da je njegov prethodnik Hose Marija Asnar, koji je podržao američku intervenciju u Iraku 2004. godine, izgubio parlamentarne izbore koji su održani tri dana pošto su islamistički ekstremisti ubili 191 osobu u seriji napada u madridskom metrou.

Asnarov stav o Iraku bio je u suprotnosti sa javnim mnjenjem u tradicionalno pacifičkoj Španiji, navodi AFP.

Danas su i u Britaniji održani protesti građana protiv učešća britanskih snaga u vazdušnim udarima na džihadiste u Siriji.

Bonus video: