EVROPSKIM SLUŽBAMA POSTAO POZNAT PROŠLE GODINE

Ko je Abdelhamid Abaud: Vođa napada u Parizu, siledžija od malih nogu

Njihov otac Omar Abaud, čija je porodica u Belgiju stigla iz Maroka pre 40 godina, rekao je u martu nakon što je razbijena islamistička ćelija u Briselu čiji je član bio njegov sin: "Zašto bi za ime Boga on želeo da ubija nevine Belgijance? Ova zemlja je mojoj porodici sve dala"
87 pregleda 3 komentar(a)
Abdelhamid Abaud, Foto: Screenshot (YouTube)
Abdelhamid Abaud, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.11.2015. 11:12h

Belgijski džihadista Abdelhamid Abaud, najvjerovatniji idejni tvorac terorističkih napada u Parizu, bio je siledžija još u školskoj klupi, a nedavno je iz baze Islamske države u Siriji dao intervju džihadističkom propagandnom časopisu u kojem se izruguje Zapadu.

Abaud, 28-godišnji stanovnik Brisela porijeklom iz Maroka, bio je tokom posljednje dvije godine uključen u niz planova islamskih ekstremista za izvršenje napada na Zapadu, kao i u napore za regrutovanje novih džihadista, a hvalio se kako čitavo to vrijeme uspješno izbjegava hapšenje, prenijela je agencija AFP.

Francuska policija je danas saopštila da je tokom racije na sjeveru Pariza, pokrenute u cilju hapšenja Abauda, ubijeno dvoje džihadista u razmjeni vatre sa specijalcima.

Abaud se u februaru ove godine u intervjuu džihadističkom časopisu "Dabik" hvalio kako je uspio da izbjegne hapšenje tokom jednog puta u Evropu, iako je za njim bila izdata potjernica.

"Nevjernike je zaslepio Alah. Čak me zaustavio jedan pogranični policajac, koji je proučavao moj lik kako bi video da li ličim na čovjeka sa poternice, ali me je pustio jer nije vidio sličnost!", rekao je Abaud.

"To nije bilo ništa drugo nego poklon od Alaha", istakao je bradati Abaud, koji se pojavio i u pratećem video snimku, na kojem se vidi kako stoji ispred automobila američke proizvodnje, držeći u jednoj ruci Kuran, a u drugoj crnu zastavu IS.

On se takođe hvalio time da je uspio da pobegne iz Evrope nakon što je belgijska policija početkom godine razbila ćeliju koja je planirala terorističke napade na pripadnike belgijske policije i vojske, pri čemu su poginula dvojica Abaudovih prijatelja džihadista.

Izrugujući se Zapadu, Abaud je likujući rekao: "Moje ime i slika su bili na svim vijestima, ali sam uspio da ostanem na njihovoj teritoriji, da planiram akcije protiv njih i da bezbjedno napustim Evropu kad je to postalo neophodno".

Abaud je evropskim bezbjednosnim službama postao poznat još prošle godine, pošto se pojavio u video snimku Islamske države kako nasmiješen vozi automobil koji vuče unakažena tijela po putu.

U februaru je taj belgijski džihadista preuzeo odgovornost za planiranje napada na policajce i naveo da se priključio IS-u u Siriji.

Sud je Abauda u julu osudio u odsustvu na 20 godina zatvora zbog organizovanja mreže za regrutovanje džihadista koji bi se borili u Siriji.

Abaud, rođen 1987. u Molenbeku, četvrti Brisela poznatoj kao leglu džihadizma, takođe se predstavlja pod imenom Abu Omar Susi, što je naziv rodnog mjesta njegove porodice u Maroku, i Abu Omar al-Baljiki, što znači Abu Omar Belgijanac.

Njegov bivši školski drug iz Brisela je za belgijski list "Dernijer Er" izjavio je da je Abaud bio "mali siledžija" i da je maltretirao drugu djecu, ali i učitelje, a znao je i da krade novčanike.

Abaud navodno poznaje Salaha Abdeslama, koji takođe potiče iz Molenbeka, a policija ga traži kao organizatora napada u Parizu, kao i Salahovog brata Brahima, koji se raznio eksplozivom ispred jednog bara u Parizu.

Pored toga, Abaud je uvjerio svog mlađeg brata Juna, tada trinaestogodišnjaka, da mu se pridruži u Siriji, a dječaka su tada mediji nazvali "najmlađim džihadistom na svijetu".

Njihov otac Omar Abaud, čija je porodica u Belgiju stigla iz Maroka pre 40 godina, rekao je u martu nakon što je razbijena islamistička ćelija u Briselu čiji je član bio njegov sin: "Zašto bi za ime Boga on želeo da ubija nevine Belgijance? Ova zemlja je mojoj porodici sve dala".

"Abdelhamid je osramotio našu porodicu. Nasi životi su uništeni. Nikad više ne želim da ga vidim", rekao je otac belgijskim medijima.

"Ovde smo imali divan, pa čak i fantastičan život. Abdelhamid nije bio teško dijete i kad je odrastao, postao je dobar biznismen. Ali je iznenada otišao u Siriju. Svakog dana sam se pitao kako se radikalizovao. Nikad nisam dobio odgovor", naveo je otac šestoro dece, od kojih su dvojica postali džihadisti.