Špigl: Tajni plan Kremlja o Putinovoj strategiji za Siriju

Dokument nagovještava da Putin vjeruje da će započeti pregovarački proces sa ciljem sprovođenja "izbora i ustavne reforme koji bi stvorili pravedan balans po pitanju prava i obaveza svih etničkih i vjerskih zajednica"
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2015. 12:12h

Njemački list "Špigl" objavio je danas da je došao u posjed tajnog dokumenta Kremlja o strategiji ruskog predsjednika Vladimira Putina u Siriji koji nagovještava spremnost Rusije da sa Zapadom pronađe političko rješenje za Siriju.

Putin je, kako tvrdi "Špigl", izradio dokument u pet tačaka zajedno sa svojim savjetnicima nešto prije iznenadne posjete sirijskog predsjednika Bašara al Asada Moskvi 21. oktobra, mada na dokumentu ne postoji ni datum, ni potpis.

U dokumentu o ruskoj strategiji kaže se da Sirija treba da ostane "suverena, sekularna i demokratska država koja treba da zadrži svoj teritorijalni integritet".

Dokument nagovještava da Putin vjeruje da će započeti pregovarački proces sa ciljem sprovođenja "izbora i ustavne reforme koji bi stvorili pravedan balans po pitanju prava i obaveza svih etničkih i vjerskih zajednica".

Kremlj ujedno jasno stavlja do znanja da neće insistirati na zadržavanju Asada kao sirijskog lidera, pokazujući tako svoju otvorenost prema jednom od ključnih zahtjeva Zapada, navodi "Špigl".

Takođe se dodaje da je jedan od najvažnijih Putinovih ciljeva sprečavanje da teroristi preuzmu moć u Siriji.

Bonus video: