MMF: Talas izbjeglica i eventualni odlazak Britanije prijetnje za EU

Obstfeld je naveo da je zabrinjavajuća i činjenica s talasom izbjeglica u Evropi jer postoji pritisak o "otvaranju granica i kretanju radne snage"
50 pregleda 1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 21:03h

Izbjeglička kriza i mogući odlazak Velike Britanije iz Evropske unije prijete jedinstvu Evropske unije i njenoj tržišnoj ekonomiji, ocijenio je večeras Moris Obstfeld, novi šef ekonomskog odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Izuzetno me zabranjiva trenutni trend u Evropi o jedinstvenom tržištu", rekao je Obstfeld u intervjuu agenciji Frans pres.

Obstfeld, bivši savjetnik za ekonomiju američkog predsjednika Baraka Obame, naveo je kao primjer želju Velike Britanije da eventualno napusti EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je obećao do 2017. referendum o članstvu zemlje u EU, zaprijetio je danas odlaskom iz EU ako Unija ne sprovede određene reforme.

Obstfeld je naveo da je zabrinjavajuća i činjenica s talasom izbjeglica u Evropi jer postoji pritisak o "otvaranju granica i kretanju radne snage".

Prema njegovim riječima, to bi moglo da dovede do nepredvidljivih ekonomskih posljedica u Evropi jer su mnoga preduzeća u obavezi da ostvare dugogodišnje planove na osnovu "širokog i ujedinjenog tržišta".

Bonus video: